​Rotting Christ в Україні: Чому концерти греків – рай для шанувальників

Rotting Christ в Україні: Чому концерти греків – рай для шанувальників

У суботу, 14 вересня, у київському клубі Bingo шанувальники якісного важкого металу знову зустрічали частих гостей з Греції — металістів Rotting Christ. У столиці України гурт відіграв вже третій концерт за останні кілька років, і в черговий раз зміг похвалитися повним залом, теплим прийомом і дуже дружним 30-хвилинним "міт-енд-ґрідом" у кінці вечора.

У квітні минулого року Rotting Christ привозили до Києва свій похмурий дванадцятий студійник "Rituals". З того часу група встигла записати нову платівку "The Heretics", а також попрощатися з басистом Вагелісом Карзісом і соло-гітаристом Джорджем Еммануелем. Чи є сенс розписувати в подробицях черговий шикарний концерт? Напевно, навряд чи. Замість цього ми вирішили розповісти, чому ці хлопці справжні фірмачі, яких і в майбутньому українські фани будуть зустрічати не менш гаряче.

У тур із новим альбомом Rotting Christ вирушили ще навесні, і почали його з Південної Америки: Бразилія, Парагвай, Чилі, Еквадор. Сьогодні музиканти колесять по Європі і фінішують лише в грудні у Німеччині. Новий рік приніс гурту не тільки тринадцяту платівку, але і зміни у складі. Треба зізнатися, цього року було цікаво спостерігати за молодим і енергійним басистом Костасом Хеліотісом (90-го року народження) і здорованем-гітаристом Гіаннісом Каламатасом. Незважаючи на різницю у віці з братами Толіс, новачки чудово вписалися у колектив і не дали ні найменшого приводу засумніватися у своїх уміннях.

Rotting Christ відіграли програму тривалістю у годину, після чого вийшли ще з кількома треками на біс. За цей час група традиційно виконала лише кілька пісень з нового альбому, а разом із ними — перевірені хіти і свіжіші успішні речі на кшталт неординарної та ефектної "Apage Satana". Далі коротко про те, що хотілося відзначити у роботі колективу.

Таймінг

Про питання таймінгу можна сперечатися нескінченно. Схоже, щодо цього у кожного є свої аргументи "за" і "проти", але як же все-таки здорово, коли тобі не доводиться стирчати під сценою півтори години в очікуванні групи. І тут Rotting Christ не розчаровують — концерт, заявлений на 21:00, стартував вчасно з атмосферного інтро і потужного опенеру "Hallowed Be Thy Name". Як і було заявлено раніше організаторами, через 30 хвилин після фіналу музиканти вийшли поспілкуватися з фанатами, зробити фото і підписати фірмовий мерч.

Образ гурту

Rotting Christ — один із тих гуртів, які можна приводити у приклад десяткам інших. У цих хлопців все відпрацьовано до найдрібніших деталей. Вони зібрані і сконцентровані, в міру брутальні, при цьому виглядають дуже переконливо, чого іноді не скажеш про любителів вбратися у безглузді атрибути. Якісне шоу, сильний сет-лист і злагоджена робота музикантів на сцені, ніяких дурниць і зайвої емоційності — чи це не ознака професіоналів своєї справи?

Атмосфера

У своїй творчості Rotting Christ вміло міксують важкі гітари, агресивний вокал і елементи етніки. Місцями і без того потужний саунд здорово прикрашений звуковими ефектами — хору чи шуму якоїсь потойбічної чортівні. Все це музиканти вдало переносять у лайв, доповнюють візуальними ефектами на зразок стовпів диму і спалахів різнокольорових софітів, і отримують круту атмосферу, в яку поринаєш буквально з перших треків.

"Міт-енд-ґріт" та інші плюшки

Концерти Rotting Christ — рай для фаната, і цей був не виключенням. Окрім півторагодинного шоу, в ході якого в натовп летять медіатори і палички, незабаром після його фіналу усі четверо музикантів просто виходять у хол поспілкуватися із шанувальниками. Селфі, автографи на мерчі та квитках — ні брати Толіс, ні інші учасники гурту не відмовили навіть найбільш велелюбним фанам, які перебували напідпитку ще під сценою.

Якщо коротко, то Rotting Christ були настільки чудові, що зіпсувати враження від цього вечора не вдалося навіть зубожілому Bingo, який, схоже, анітрохи не прагне поліпшити свою репутацію і умови в концертному залі. Брати Толіс нескінченно віддані своїй справі. І за роки існування проекту, хто б не ставав із ними на одній сцені, зуміли перетворити його в сильну і незалежну машину значних розмірів. Це фірмачі, яких не зіпсували успіх і впізнаваність. Тому це бажані гості безлічі концертних залів по всьому світу.

Текст і фото — Юрій Сомов
Переклад — Anastezia G.
Noizr дякує VA Concerts за надану акредитацію