​Рецензія Blut Aus Nord "Hallucinogen" з повним стрімом альбому
— 9/10

Ймовірно, одна з найбільш захоплюючих речей щодо записів Blut Aus Nord — це те, що ти ніколи не знаєш напевно, з яким саме проявом творчої натури гурту матимеш справу: чи це буде її холодна, індустріальна і механічна сторона, як у "The Work Which Transforms God ", або більш мелодійний прояв у стилі "Memoria Vetusta"? Здавалося б, "Hallucinogen" здебільшого відноситься до другої категорії, але все ж таки йому характерні риси "механічного" стилю колективу.

Сказати, що це, мабуть, найбільш музикальна робота гурту, було б применшенням. "Hallucinogen" — це звір, який гіпнотизує, метаморфізує і діє, як сильний наркотик! Він текстурований, динамічний і звучить просто разюче, це альбом, майже позбавлений вокалу, але який тим не менш здатен зачарувати і заінтригувати слухача.

У музичному плані реліз настільки масштабний, що насилу виходить класифікувати або виокремити конкретні джерела його впливів, але у кінцевому підсумку — це абсолютно унікальний звір. Чаруючі рифи, динаміка і текстури, оповиті аурою містики. "Hallucinogen" подібний до психоделічної подорожі, яка трансформується протягом усього нетривалого відрізка часу (хоча за відчуттями цей процес триває набагато довше). Незважаючи на те, що альбом може здатися натхненним психоделічними тріпами, його ні в якому разі не можна назвати «м'яким і доброзичливим» твором, хоча мелодійність превалює протягом усього альбому. Не переживайте, тут вдосталь присутнє те, що так добре вдається Vindsval'у — блискуча какофонія. Як тільки ваш розум занурюється у патерни однієї частини композиції, за ними одразу же випливає інша принадна партія. Захопливі секції бласт-біта змінюються безтурботним хоровим звучанням і ефірними рифами лід-гітар.

Цей альбом важко оцінити після одного прослуховування. Я прогнав його вже більше п'яти разів і незважаючи на це з кожним новим зануренням я відкриваю щось нове і цікаве. Можливо, відмінною рисою дійсно чудового релізу є його здатність дарувати аудіальне задоволення не тільки у момент першого ознайомлення, а й з кожним новим поверненням.

Продакшн знову пречудовий, це типовий Blut Aus Nord — звучання, яке за роки стало фірмовим і легко впізнаваним. І, ймовірно, найбільше досягнення для гуртів — коли незалежно від продакшена, головним залишається музика. Це нешаблонний запис (як наприклад, альбоми "Odinist ..." або "MoRT"), відчувається, що цей реліз робився із повною самовіддачею.

Загалом я куди більший прихильник холодної механічної музики BAN (777, The Work Which...), а що стосується їхніх більш мелодійних робіт — вони хоч і дарували задоволення під час прослуховування, однак ніколи не чіпляли мене настільки ж сильно, як інші релізи гурту. Не можу сказати, що цей альбом повністю втамував мою спрагу за новим Blut Aus Nord, але тим не менш це практично бездоганний реліз за своєю глибиною і масштабом, і будь-хто, хто хоче навчитися створювати мелодійний, але в той же час у певному сенсі традиційний блек-метал, повинен ознайомитися із цим записом. Мені знадобилося кілька прослуховувань, аби зрозуміти, як мало тут партій вокалу, тому що музика звучить надзвичайно захоплююче — а це багато про що говорить.

Слухайте також: Трек Yerûšelem (Blut Aus Nord) "Babel"

"Hallucinogen" доступний для замовлення через Debemur Morti Productions на Digipack CD, вінілі Gatefold 2x12 ", касеті і у цифровому варіанті. Замовити можна за посиланнями: Європа, США і Bandcamp.