Thy Catafalque "Meta": ​Імаджинаріум Тамаша Катаі

Щорічним випуском альбомів мало кого здивуєш, а ось два релізи на рік — явище вельми рідкісне. У жовтні минулого року Тамаш Катаі, автор і єдиний учасник угорського проекту Thy Catafalque, представив шостий студійник "Sgùrr", який вийшов після декількох років мовчання і деяких змін у колективі. На той момент мультиінструменталіст позбувся колеги, залишивши за собою лірику, вокал, гітари, бас, клавішні і навіть програмування запису. Заручившись підтримкою сесійних музикантів, геній авангардного металу випустив вражаючий холодний і похмурий студійник.

Судячи з усього, не вичерпавши запас екстравагантних ідей, вже у липні 2016 року Катаі представив у мережі перший трек нової платівки, її назвою став грецький термін "Meta", перше значення якого було "за", "після".

Сьомий альбом, як і попередній, став уособленням глибоких думок автора, який на цей раз захопився темами реінкарнації та життєвого кола. Настільки неординарна, місцями експансивна, але у той же час зважена, філософська, часом навіть лірична платівка також зібрала дев'ять абсолютно різних за жанром композицій. Щоправда, її хронометраж помітно виріс і тепер нова подорож музиканта через різні часи і форми життя триває більше 60 хвилин.

"Meta" порадує слухача цілою палітрою інструментів, різноманітністю чоловічих і жіночих вокальних партій, для виконання яких Катаі знову запросив сесійних музикантів. Від пісні до пісні звучать важкі гітари і м'яка акустика, мелодійні ноти віолончелі та клавішних інструментів. Атмосферності додають звукові ефекти, які перетворюють ті чи інші композиції на цілі театральні перформанси автора, що супроводжуються шумом морських хвиль та криком літаючих чайок ("Sirály"), войовничими фанфарами ("Ixión Düün") або ж заспокійливими звуками дощу ("Osszel Otthon").

Thy Catafalque Meta

1. Zúgó
  2. Alföldi Kozmosz
  3. Oldódó Formák A Halál Titokzatos Birodalmában
  4. A Hajnal Kék Kapuja
  5. Élo Lény
  6. Jura
  7. Sgùrr Eilde Mòr
  8. Keringo
  9. Zúgó

У композиціях "Sirály" і "Malmok Járnak" звучить вже знайомий проникливий вокал співачки The Moon and the Nightspirit Агнес Тот, деякі пісні відрізняються чистим ("Vonatút Az Éjszakában") і досить різким екстремальним вокалом Катаі ("Uránia", "10^( -20) Ångström"). А ось один із перших представлених треків "Mezolit" виконали відразу два вокаліста Ламберт Ледекзі (Ahriman, Mörbid Carnage) і Дьюла Васварі (Perihelion).

Скоріше, маючи на увазі саме холодну атмосферу попереднього альбому "Sgùrr", Катаі назвав нову платівку більш "дружелюбною". "Meta" справді відрізняється теплими тонами, проте аж ніяк не позбавлена дійсно цікавих ідей автора, які виражені у досить-таки важких, а місцями і вкрай агресивних композиціях. Мультиінструменталіст майстерно грає із жанрами, його музика сповнена потужних средньотемпових рифів, мелодійних пасажів ("Sirály", "Malmok Járnak"), разом із цим варто відзначити присутність вперше настільки нищівних рифів і граду шалено лютих ударних партій ("10^(- 20) Ångström", "Ixión Düün").

Повертаючись до питання хронометражу, Катаі не тільки продовжує захоплюватися композиціями у сім і дев'ять хвилин, але й представляє слухачеві цілий художній опус, 21-хвилинний трек "Malmok Járnak", який містить у собі різноманітність важких і помірних гітарних ритмів, вокальних партій, яскраву гаму електроніки і захоплюючий політ нескінченних фантазій автора.

В цілому альбом "Meta" стає на одну полицю із попередніми релізами Thy Catafalque, маючи схожі риси та у деякій мірі вже фірмову манеру виконання. Разом із цим платівка вражає наявністю неординарних композицій, основої яких стали різні стилі і купа свіжих ідей авангардиста Тамаша Катаі.