Рецензія на альбом Anthrax "For All Kings"

Десятий студійник "Worship Music" (2011) виявився помітним ривком Anthrax після низки менш вдалих, експериментальних записів. Мабуть довгоочікуваний LP можна назвати найбільш гармонійною роботою американських металістів з часів "Sound Of White Noise" (1993). До того ж для багатьох фанів ця платівка означала повернення Anthrax до колишнього звучанням, адже місце вокаліста знову зайняв Джоуї Белладонна. Безумовно, серед прихильників знайдуться й ті, хто був менш радий старому фронтмену. Шанувальники прогресивного стилю Джона Буша вельми кепсько сприйняли й одинадцятий альбом гурту "For All Kings", який вийшов 26 лютого на Megaforce Records і Nuclear Blast.

"For All Kings" відзначив 35-річчя Anthrax, та не здивував чимось особливим. Подібно новим трафаретним роботам Megadeth чи Slayer, диск видався дещо стереотипним. У той же час альбом, досить-таки, змістовний і бадьорий, він чітко відображає впевнений вихід гурту зі стану творчої невизначеності. З початку 90-х музиканти багато експериментували, у цей період можна було спостерігати перехід колективу до прогресивного металу, зниження темпів, появу більш важкої мелодики і навіть таких чудернацьких ідей, як спільні роботи із реперами Public Enemy.

Однак на "For All Kings" Anthrax повертаються до зухвалих трешових рифів, вміло поєднують їх з мотивами у стилі хеві-метал і місцями звучать, як Judas Priest. Іншими словами, гурту вдалося створити щось середнє між "Among The Living" (1987) та вищезгаданим "Sound Of White Noise". Так на платівці відзначилися жваві, агресивні композиції "You Gotta Believe", перший сингл "Evil Twin", "Defend/Avenge" і потужні, мелодійні треки "Breathing Lightning" та "Blood Eagle Wings".

1. You Gotta Believe
  2. Monster At The End
  3. For All Kings
  4. Breathing Lightning
  5. Suzerain
  6. Evil Twin
  7. Blood Eagle Wings
  8. Defend/Avenge
  9. All Of Them Thieves
  10. This Battle Chose Us
  11. Zero Tolerance

CD 2 (бонус live-треки):

1. Fight 'Em 'Til You Can't
  2. A.I.R.
  3. Caught In A Mosh
  4. Madhouse

Що стосується вокалу Белладонни, його голос помітно надає альбому свіжості і звичної енергійності Anthrax, чого не вистачало на записах із Джоном Бушем. Правда, цього не можна сказати про дещо тьмяні вокальні партії однойменної "For All Kings" або ж пріснуватої "Suzerain". Млосні приспіви створюють враження невдалого наслідування Діо.

Тексти пісень висвітлюють різні теми. Вибравши золоту середину, музиканти створили мікс екшенів та коміксів, які часто зустрічаються у дискографії, а деякими композиціями зачепили й актуальні проблеми сучасності. Один із таких треків — 8-хвилинний "Blood Eagle Wings", до якого зовсім недавно був представлений вельми похмурий відеокліп.