Octopus Kraft: Енергія, відчутна крізь тисячі лісів

Чотири роки знадобилося українським металістам Octopus Kraft для роботи над другим повноформатним, до того ж повністю концептуальним студійником "Крізь Тисячі Лісів". Альбом вийшов у цифровому форматі 8 серпня 2016 року. Сьогодні його можна послухати, оцінити і придбати на Bandcamp, а тим часом автори цього досить якісного релізу у жанрі глибоко емоційного пост/сладж-металу активно шукають лейбл, на якому можна було б видати фізичний носій.

Багато в чому Octopus Kraft зберегли риси, які, мабуть, можна назвати характерними для жанру і стилю гурту: різкі стрибки ритму, чергування монотонних гітарних рифів та бадьорих акордів, лютий вокал, відчутний емоційний надрив і наявність у трек-листі тривалих композицій, які перевищують десять хвилин. Всього альбом складається з дев'яти пісень, а його хронометраж перескочив позначку у 60 хвилин. Однак, у порівнянні з дебютником, який зібрав досить-таки різнохарактерні треки, "Крізь Тисячі Лісів" кардинально відрізняється яскраво вираженою концепцією, яка посприяла єдиному стилю та манері виконання.

Концепція альбому розкриває тематику лісу, його внутрішнє життя стає певною метафорою людських буднів. Слухачеві доведеться пройти до сонячних галявин через темні нетрі і фантомні стежки, а також розібратися, що є реальністю, а що лише черговою привабливою ілюзією.

Обкладинка — A B R A

Octopus Kraft майстерно грають з емоціями. Платівка, подібно дебютному альбому, відкривається 2-хвилинним інтро, яке поступово втягує слухача у цю саму густу атмосферу непроглядних лісових хащів, яку за допомогою звукових ефектів так прагнули відтворити музиканти. Композиція "Пробудись" змусить прокинутися на початку темного шляху, який ще належить здолати протягом наступної години. І вже другий однойменний трек "Крізь Тисячі Лісів" безжально кидає в паніку, ревучим вокалом та серією брутальних рифів.

Кожен наступний трек, у тому числі і філософською лірикою, є логічним продовженням попереднього. Средньотемпові важкі мотиви, що приходять на зміну агресивним рифам, доповнюються пасажами звукових ефектів, а часом і такими барвами, як пронизливий жіночий вокал у пісні "Ненависний" або моторошна репліка, що лунає дитячим голосом на заключній "Засинай". Ця насичена палітра малює в уяві повну картину кожної з дев'яти композицій.

Гурт Octopus Kraft

Альбом розбавлений двома атмосферними, напівелектронними, напівакустичними інтерлюдіями "Вузол" і "Чорне Повітря". Своєрідні паузи між парами похмурих композицій посилюють сприйняття щільної концепції, ніби легкого забуття, яким оповитий весь трек-лист.

Якщо говорити про недоліки, то на "Крізь Тисячі Лісів" не вистачає занижених акустичних гітар, які були притаманні раннім композиціям гурту. Вони відігравали далеко не головну роль, відкриваючи треки "Німі Слова", "Віддай себе" або звучали у коротких програшах, однак, музиканти майстерно поєднували їх з важким саундом дісторшна, і це теж була своєрідна риса альбому "Нутро".

У всьому іншому альбом видався наступним, витриманим і продуманим кроком колективу. Для отримання максимального задоволення від знайомства з новою платівкою Octopus Kraft, напевно, залишилося лише пройти "Крізь Тисячі Лісів" наживо. Таку можливість музиканти подарують усім бажаючим вже 25 серпня у Львові та 17 вересня на тематичному Neformat Fest, який пройде у Києві.