​​Non Serviam: Як проходив концерт Rotting Christ у Києві

Non Serviam: Як проходив концерт Rotting Christ у Києві

У суботу, 14 квітня, у Києві знову відіграли концерт Rotting Christ — грецькі металісти, чия група стала однією з небагатьох, хто не побоявся у 2014 році приїхати до України, аби підтримати своїх слухачів у розпал військового конфлікту. Дотримуючись принципу "Non Serviam" [на латині "Не буду служити" — Noizr], музиканти, за словами фронтмена колективу Сакіса Толіса, готові давати шоу всюди, незважаючи на обставини, і крім того саме в Україні, де вони виступали неодноразово, вони відчувають себе як вдома.

Спочатку планувалося, що захід буде включати три сети — Rotting Christ, одеситів White Ward і мальтійців MartYriuM, однак останні через проблеми з багажем (до Києва не встигли вчасно доставити інструменти музикантів) у результаті були змушені скасувати свій виступ. Коментар гурту, наданий Noizr Zine:

"Ось повна і максимально детальна версія того, що сталося минулої суботу, 14 квітня 2018 року, щодо нашого скасованого шоу в "Бінго", Київ, Україна.

У суботу рано вранці, о 4 годині ночі, ми знаходилися у міжнародному аеропорту Мальти, де зареєструвалися на рейс. У нас був рейс із пересадкою у Франкфурті, Німеччина, звідки потім ми повинні були летіти до Києва (Мальта-Франкфурт-Київ), бо в цю пору року немає прямих рейсів із Мальти у будь-яку точку України.
Як тільки ми прилетіли до Києва, виявилося, що всі наші інструменти не доїхали разом із багажем. Олівер [басист Martyrium — Noizr] зустрівся із нашим водієм Алексом і негайно повідомив йому про це, і відразу почався пошук інструментів на заміну. Тим часом авіакомпанія виявила, що наші гітари не були доставлені до Києва, а залишились у Франкфурті. Авіакомпанія повідомила нам, що інструменти можуть прибути до Києва тільки після опівночі, що було б занадто пізно, тому пошук інструментів продовжився.

Потім ми відправилися до готелю. Ми дуже хотіли відпочити, оскільки було вже 15:00, і наш саундчек планувався на 17:00. Як тільки ми приїхали до готелю, виявилося, що не вистачає одного з номерів, призначених для MartYriuM. У результаті цінний час знову було витрачено. Це була помилка готелю, а не організаторів, так як кімната була пізніше знайдена і вона-таки була заброньована.
Ми отримали повідомлення о 16:00, що White Ward позичать нам свої гітари, але коли ми прибули в клуб о 17:30 і зустрілися з хлопцями, то з'ясували, що ми не можемо використовувати їх інструменти через різницю у ладі гітар та інших технічних характеристиках. Ми зрозуміли, що у нас велика проблема, оскільки час на той момент був нашим найголовнішим ворогом.
Незважаючи на активне обговорення і пошук варіантів для вирішення цієї ситуації — все закінчилося безрезультатно, оскільки інструменти на заміну були важко знайти у такий короткий період.

Час пролетів дуже швидко і щоб не відставати сильно від графіку, затримуючи інші гурту, організаторів і людей, що чекали початку шоу, ми з важким серцем вирішили скасувати наше шоу. Це сильно засмутило як наших шанувальників із Києва, так і тих фанів, які приїхали на концерт з інших міст, і нам дуже прикро. Це рішення далося нам непросто, але у нас не було інших варіантів, ми витратили 12 годин на дорогу з Мальти до Франкфурту і до Києва, а потім стільки ж назад. У нас не було часу, щоб поїсти або прийняти душ протягом 30 годин, так як ми були зайняті усуненням наших проблем. Проте, у нас була можливість трохи випити з нашими українськими друзями, а також подивитися приголомшливий сет Rotting Christ!

Як тільки ми повернулися на Мальту і отримали свої інструменти, то виявили, що одна з гітар сильно пошкоджена. Наразі ми вирішуємо це питання з авіакомпанією, оскільки це виключно їхня провина, і нікого іншого, тому зараз ми не оприлюднюємо їх імена в ЗМІ.
Що стосується промоутера, який займався нашим букінгом, він не мав ніякого відношення до цієї проблеми. Проблема виникла через працівників аеропорту у Франкфурті, бо вони не перенесли наші інструменти на наш літак, як вже було сказано.

Перш ніж закрити цю тему, MartYriuM хотіли б подякувати всім, хто допоміг нам і підтримав нас, ми завжди раді бувати в Україні і зустрічатися із нашими чудовими друзями, яких ми набули за останні два роки на фестивалях CAMF і MHM.
Ми повернемося до Києва незабаром і ми плануємо влаштувати ще більше шоу, ми це обіцяємо!"

Саме через зліт MartYriuM старт концерту був зрушений приблизно на півтори години і розпочався із виступу українців.

Музиканти White Ward, чий дебютний альбом "Futility Report" здобув позитивні реакції як серед критиків, так і слухачів, минулої суботи виступили у столиці вже вдруге. Відігравши минулого року концерти в Україні, група також зробила перші кроки по завоюванню європейських майданчиків, давши два шоу в Варшаві і Познані.

Цього разу White Ward виступали без саксофоніста, проте їх сет був настільки ж добротним і емоційним як і на попередньому дебютному виступі у Києві. Хочеться відзначити, що вживу ще більше стає помітним значний вплив різних стилів на творчість гурту, який не дарма визначає свій напрям як 'Deviant Black Metal', так як в музиці колективу виразно чутні не тільки блекові і джазові, а й, наприклад, деткорівські елементи. Такий мікс помітно відрізняє стиль White Ward від Rotting Christ, через що, судячи з відгуків публіки, багато відвідувачів відкрили для себе цю групи вперше, прийшовши на концерт.

Коментар одного із засновників White Ward, гітариста Юрія Казаряна про відсутність саксофоніста і враження про минулий заході:

"Саксофоніст не доїхав, бо, на жаль, він із нами більше не грає, але ми активно шукаємо йому заміну, так що саксофон на майбутніх записах нікуди не дінеться. Враження [від концерту] чудові, дуже раді, що змогли сапортити команду такого високого рівня. Щодо організації також усім задоволені. Звичайно, вийшла накладка із мальтійцями, це трапляється, але загалом це ніяк не зіпсувало нам враження".

Юрій Казарян (c) Mila Immortality

Сет-ліст White Ward:

1. Black Silent Piers
  2. When Gift Becomes Damnation
  3. Homecoming
  4. Stillborn Knowledge
  5. Futility Report

Non Serviam!

До України Rotting Christ прибули всього через два дні після свого арешту в Грузії. Як з'ясувалося пізніше засновників гурту затримали на цілий день в аеропорту Тбілісі через помилкову підозру в тероризмі, однак завдяки злагодженій роботі місцевих промоутерів, журналістів і юристів братів Толіс у результаті відпустили і вони навіть змогли відіграти з іншими учасниками запланований концерт.

Теміс Толіс (c) Mila Immortality

Київський сет Rotting Christ, який тривав близько півтори години, очікувано викликав справжній шквал емоцій. Звучання гурту, яке еволюціонувало протягом останніх трьох десятків років, перетворило Rotting Christ в одного з найяскравіших представників важкої сцени. Багато критиків і слухачів давно визначають стиль колективу як дарк-метал, визнаючи унікальність і впізнаваність поєднання екстремального металу з етнічними елементами.

Чудовий альбом "Rituals", випущений Rotting Christ у 2016 році, на мою думку, став одним із кращих метал-релізів останніх років, успішно поєднавши якісне звучання і продакшн, чіпляючі мелодії із пронизливими рифами, численні етнічні елементи і культурні відсилання (від Шарля Бодлера до Aphrodite's Child), що в підсумку вилилося у різноманітний і цікавий матеріал, який із задоволенням слухаєш від і до.

Поповнивши у 2014 році склад двома харизматичними музикантами, група виглядає на сцені монументально і в позитивному сенсі слова пафосно. Із кожним барабанним ударом, із кожним рифом, із кожним скрімом вокаліста, ти все більше і більше занурюєшся у справжню ритуальну атмосферу їхньої музики. Концертне світло, яке постійно змінюючись заливало сцену то яскраво-червоними, то темно-синіми тонами, чудово доповнювало і підкреслювало настрій кожної виконуваної композиції.

У сет-лісті музиканти зробили акцент на піснях із класичних альбомів гурту (зокрема "The Forest Of N'gai", "The Sign Of Evil Existence", "Transform All Suffering Into Plagues", "Societas Satanas", "Nemecic" і т.д.), зігравши усього три композиції з нового лонгплею "Rituals" (до слова, "Apage Satana", яку виконали на залитій червоним світлом сцені, стала моїм найяскравішим враженням від концерту) і традиційно залишивши фірмову "Non Serviam" на біс.

Пізніше, судячи з фотографій у соцмережах, вечір завершився виходом учасників гурту до шанувальників для фотографій і підписання автографів.

Сет-ліст Rotting Christ:

1. Intro (300)
  2. Ze Nigmar
  3. Katá ton Daímona Eaftoú
  4. Demonon Vrosis
  5. Nemecic
  6. Elthe Kyrie
  7. Apage Satana
  8. The Sign Of Evil Existence
  9. Transform All Suffering Into Plagues
  10. The Forest Of N'gai
  11. Societas Satanas
  12. Middle Intro
  13. In Yumen-Xibalba
  14. Grandis Spiritus Diavolos
  15. King Of A Stellar War
  16. Noctis Era

Біс:

1. Χ Ξ Σ
  2. Non Serviam
  3. Outro 300

Редакція Noizr Zine висловлює подяку VA concerts за надану акредитацію і допомогу
Фото — Mila Immortality
Текст — Anastezia

P.S. Незважаючи на чудову музичну атмосферу і професійний підхід організаторів, з якими наша редакція мала задоволення попрацювати особисто, неприємний осад у черговий раз залишив клуб "Бінго", в якому відбувався захід. Не раз чуючи про те, що власник клубу банально не хоче вкладати гроші в ремонт, нове обладнання або в будь-який інший розвиток майданчика, цього разу відверто неприємно було спостерігати бруд і сморід, неприбраного приміщення, де туалет можна було легко виявити за запахом задовго (!) до старту івенту. Бекстейдж із облізлими і просіженними диванами, на яких артист провалюється як в яму, липкі і розхитані столи, на які іноземні гості мали розкласти свій мерч, і один п'яний співробітник клубу — все це може стати темою для окремої розмови. Єдине, що скрасило в той вечір враження від концертного майданчику, так це завжди позитивний і товариський охоронець клубу та такий-сякий бар.