Check 'Em All: Огляд шести атмосферних релізів

Часом дебютна платівка новоспеченого колективу розкриває такий букет свіжих ідей, нестримного ентузіазму, що просто диву даєшся, звідки ці хлопці черпають натхнення. Знайомство з новачками або ж навіть досвідченими, але маловідомими музикантами завжди захоплює. Раз за разом, нехай навіть і цифрова колекція, але поповнюється кількома хорошими альбомами. Сьогодні в нашій невеликій підбірці гурти з Польщі, Швеції, Італії, Росії та інших країн. Деякі діляться своїми першими роботами, інші готують до релізу нові записи, вдосконалюючи власний стиль і навички.

Wheel In The Sky — "Heading For The Night"

Країна: Швеція
Лейбл: Sing Records
Реліз: 11 грудня 2015
Жанр: Psychedelic/post/garage rock

1. Heading For The Night / Death To All
  2. Jezebel
  3. Total Eclipse Of The Brain
  4. Rainbow Of Evil
  5. Damn It All To Hel
  6. Thrust The Night
  7. A Turn For The Wicked
  8. God On High
  9. Wheel In The Sky — Heading For The Night

Якщо ви намагаєтеся розібратися у дебютній платівці Wheel In The Sky, — не варто. Тим більше не шукайте здогадок, що взагалі відбувається у цьому чудернацькому відео про мандри людини-грифона. Метою шведських музикантів став реліз грандіозної платівки. Що й казати, у них це вийшло. Психоделічний "Heading For The Night" відкриє слухачеві безмежний політ думок. Свіжий, бадьорий гітарний саунд нагадає хіти The Who, Rolling Stones, Cream періоду гучних 60-х. І, хоча записи Wheel In The Sky відносять саме до жанрів psychedelic, гурт впевнено грається зі стилями classic/post/pop/garage rock. Вісім треків, загальною тривалістю у 30 хвилин, розкриють теми божевілля, релігії, ненависті, скорботи і безліч усього іншого, над чим можна вдосталь поміркувати. Однак, філософствують рокери так само невимушено, як і звучить їх музика.

Альбом доступний у цифровому та CD форматах, також музиканти представили 500 копій стандартного і прозорого вінілу.

Weid — "Curiosity"

Країна: Росія
Лейбл: Фриссон
Реліз: 29 грудня 2015
Жанр: Space/experimental/ambient rock

1. Curiosity
  2. MonoMadonna
  3. Interlude 1
  4. Smokey Mountain Love Song
  5. Interlude 2
  6. Iceland

Слухати повний стрім альбому Weid "Curiosity на Bandcamp

Чи можна порахувати зірки? Чому на вершинах гір біліє сніг? Як високо знаходиться сонце? Цю безтурботну цікавість і тисячі невідомих "чому" нагадає другий студійний міні-альбом Weid "Curiosity". Новий реліз — це ще один стрибок так високо, як може злетіти тільки думка людини, а після — погляд на безмежний всесвіт, нашу велику планету і таку крихітну людину у гущі загадкової природи. Сьогодні Weid пропонує слухачеві продовження фантастичної подорожі, яка бере свій початок у першому EP "Inhale". Чотири треки і дві інтерлюдії, деякі композиції за тривалістю досягають 8-10 хвилин, поєднуючи у собі м'який space/ambient rock із нотами indie. Унісон гітарних нот і синтезатора малює картини безмежних полів і стрімких водоспадів, а партії більш важких рифів розкажуть про грізні стихії. Політ, прагнення, бажання, безмежний інтерес, раптовість — все це створили "четверо людей у пошуках квитків до музичного раю".

Сьогодні "Curiosity" доступний лише у цифровому форматі, проте музиканти розмірковують щодо випуску CD і, можливо, невеликої кількості вінілових копій.

Votum — ":KTONIK:"

Країна: Польща
Лейбл: Inner Wound Recordings
Реліз: 26 лютого 2016
Жанр: Progressive rock/metal

1. Satellite
  2. Greed
  3. Spiral
  4. Blackened Tree
  5. Simulacra
  6. Prometheus
  7. Horizontal
  8. Vertical
  9. Last Word

Польські прогресивщики Votum готують до релізу четверту студійну платівку ":KTONIK:", яка буде видана 26 лютого на лейблі Inner Wound Recordings. А поки музиканти діляться синглом і офіційним відео "Satellite". Сильна, багатогранна композиція обіцяє не менш цікавий альбом. Тут знайдеться все необхідне для поціновувачів жанру: насичена мелодика гітарних партій, поривчасті, важкі рифи з гуркітливими ударними у програші та виразний бас. Варто відзначити ту гармонію, у якій знаходяться всі інструменти. Соковита атмосфера доповнена смиренним, впевненим вокалом, що вибухне криком люті вже після першого приспіву. Як і відеоробота, "Satellite" оточений містичним, інтригуючим настроєм, що лише підкреслюється м'якими клавішними. Місцями Votum можуть нагадувати виконанням Tesseract, Katatonia, однак, новий трек майбутнього альбому говорить про те, що гурт старанно працює над своїм стилем і фірмовим звучанням.

Dangerego — "Special Dreamer"

Країна: Італія
Лейбл: Sliptrick Records
Реліз: 21 вересня 2015
Жанр: Progressive/hard rock, alternative

1. The Death of Thoughts, Pt. 1
  2. Blackheart Hotel
  3. Everything Comes to Life
  4. Special Dream
  5. I'll Stand Here
  6. Winter's Come
  7. Red Dawn
  8. Euphony
  9. Black Soul
  10. The Road to Stockholm
  11. A Trail of Tears
  12. Broken Bones
  13. The Death of Thoughts, Pt. 2

Свій другий студійний альбом "Special Dreamer" італійські музиканти презентували восени минулого року. Сьогодні Dangerego готуються видати платівку у Європі і діляться новим відео на одну з композицій.

За словами рокерів із Флоренції, такі колективи, як Black Sabbath, Faith No More, Audioslave стали першими джерелами натхнення. Однак, на теперешньому етапі Dangerego цілком і самі можуть дечому навчити. "Special Dreamer" — це якісний мікс жанрів progressive/hard rock, майстерне поєднання баладної мелодики і агресивних рифів. У своїх піснях музиканти комбінують важкі гітарні партії і акустичні програші, доповнюючи кожну композицію вельми яскравими соло. Ще однією перевагою гурту є сильний, впевнений вокал Флавіо Ангеліні. Чи був Корі Тейлор серед тих виконавців, що свого часу вплинули на Dangerego, історія замовчує. Однак інколи цей контрастний вокал нагадує тембри лідера Slipknot і Stone Sour. "Special Dreamer" — простий, та між тим досить некислий, щирий реліз без мудрованих ідей.

Katla — "Kaldidalur"

Країна: Ісландія
Реліз: 19 січня 2016
Жанр: Progressive/post rock

Випустивши сингл "Kaldidalur" музиканти Guðmundur Óli Pálmason і Einar Eldu Thorberg Guðmundsson розповіли про найбільший вулкані Ісландії — Katla. Майже століття гігант не давав про себе знати, але сьогодні йому судилося вибухнути знову.

Таємничий, повітряний трек "Kaldidalur" і справді подібний свіжому сплеску енергії вулкану. Заряд ентузіазму відчутний у кожній партії гармонійних інструментів, що створюють глибоку атмосферу нескінченного польоту і жагу рвонути вище снігових гір. Занижений, хрипкий бас задає динамічний пост-роковий темп, який доповнюють характерні гітари і ударні. Мелодика клавішних додається вже після другого приспіву, наповнюючи звучання ще більшою кількістю кольорів.

Сьогодні музиканти новоспеченого проекту готують до видання 7-дюймову платівку, яка отримає назву "Ferðalok" і буде присвячена їх спільному приятелю.

Hexvessel — "Cosmic Truth"

Країна: Фінляндія
Лейбл: Century Media Records
Реліз: 14 січня 2016
Жанр: Folk rock/psychedelic folk/ambient rock

1. Transparent Eyeball
  2. Earth Over Us
  3. Cosmic Truth
  4. When I'm Dead
  5. Mirror Boy
  6. Drugged Up On The Universe
  7. Teeth Of The Mountain
  8. Green Gold
  9. Mushroom Spirit Doors
  10. Hunter's Prayer
  11. Last Lovers In Hell

Фінські музиканти Hexvessel готують до релізу третій студійник "When We Are Death", що вийде у світ вже 29 січня. Пройшовши досить довгий шлях від андерграунду до екстремального металу у різних колективах, сьогодні учасники гурту знаходять себе у творчості Hexvessel і відносять свою музику до так званого жанру psychedelic forest folk. Цікаво, чи не так? Екзотична творчість гурту, із якою неодмінно варто познайомитись, являє собою глибокі фолкові композиції з елементами психоделії. Музика і тексти пісень розкажуть про хащі зелених лісів, просторі долини могутньої природи, серед якої може опинитися людина, що втече від сучасного суспільства.

Нещодавно Hexvessel опублікували у мережі офіційне відео до синглу "Cosmic Truth", що увійде до списку одинадцяти пісень нового альбому. Це витончена композиція, у якій домінують фортепіано і чистий вокал. "Cosmic Truth" розкриває тему приналежності людини до природи, і погодимося ми з цим чи ні, одного разу всі люди будуть їй повернуті. Чуйний, злагоджений мотив із досить містичним і загадковим підґрунтям.

"When We Are Death" вийде у форматі CD, на чорному і білому вінілі. Також фанати зможуть придбати ексклюзивне видання диску з фірмовим буклетом.