​Звіт з київського індор-фестивалю Oskorei Midvinter Festival за участю Cradle of Filth

Фото – Kirai Gigs — Звіт з київського індор-фестивалю Oskorei Midvinter Festival за участю Cradle of Filth
Фото – Kirai Gigs

8 грудня відбувся новий міжнародний індор-фестиваль Oskorei. Порадувавши минулого року солідним складом, який включав як чудові українські команди (Nödutgång:Självmord, Sectorial, White Ward), так і 4 маститих іноземних колективи (Panychida, Skogen, Bucovina, Ereb Altor), організатори івенту вирішили не зменшувати обертів, запросивши у якості хедлайнера цього року культових британців Cradle of Filth.

Захід відкривали білоруси Dymna Lotva — молодий колектив, який всього за три роки свого існування встиг підписати контракт із німецьким лейблом Der neue Weg Productions і випустити два повноформатних альбоми "Зямля пад чорнимі криламі: Дригва" (2016) і "Палын" (2017 ). Поставити їх у якості відкриваючого акта було стратегічно правильним рішенням, тому що багато металхедів приїхали спеціально до початку заходу, аби застати їхній сет, який особисто у мене викликав інтерес в основному завдяки старанням фронтвумен — Кацярини Манкевіч, чия емоційна подача і стиль виступу дуже перегукуються із вокалістом Psychonaut 4.

Наступний колектив Barkasth мені пощастило побачити на дебютному фестивалі Ragnard Reborn Нове Коло (теперішній Metal East) в їх рідному місті Харкові. Як і Dymna Lotva, музиканти виступали на сцені у тематичних костюмах, але на відміну від першої команди, на цьому усі шоу-елементи і закінчилися.

Інтрига вечора — ще один харківський гурт YGG — мене особливо вживу не вразив. Більшою мірою це було викликано скрімом другого вокаліста, який, на мій погляд, звучав дуже вимучено. Візуальна складова також не додавала атмосферності (музиканти були одягнені просто в футболки з лого гурту), особливо в порівнянні з іншими виступаючими командами.

Помітно підбадьорили аудиторію Khors і наступні за ними шведи Nox Vorago. Перші — представили ексклюзивну програму, зігравши треки ювілейного альбому "Mysticism", який цього року відзначив своє десятиліття, а другі розворушили натовп за рахунок бадьорого і качового матеріалу.

Головні гості вечора Cradle of Filth відіграли концерт у рамках Cryptoriana World Tour. Окрім пісень з нового альбому, музиканти зіграли і "нетлінну класику" ("Nymphetamine Fix", "Her Ghost in the Fog", "From the Cradle to Enslave" та інше), порадувавши олдскульних фанів. Пізніше їх виступ нахвалювали у мережі найбільше, та, в принципі, й було за що — гурт відіграв свій фірмовий сет, створивши особливу зловісну атмосферу за рахунок тематичних костюмів і якісного виконання.

Загалом цьогорічний фестиваль наочно продемонстрував, що у нас куди охочіше ходять по кілька разів на "перевірених" артистів типу Cradle of Filth, ніж на цікаві, але не особливо відомі в Україні команди. Чесно кажучи, для мене минулорічний склад був куди більш цікавим — взяти хоча б чудовий шведський колектив Ereb Altor, який приїхав тоді в Україні вперше, і відіграв дуже потужний виступ! — але людей тоді було в рази менше. Цього ж року особисто мені доводилося вперше за довгий час спостерігати аншлаг на барах клубу Bingo — відвідувачі стояли у довгих чергах по 15-20 хвилин, і за час перерви між сетами бармени не встигали обслуговувати всіх стражденних за випивкою — так багато було в цей вечір відвідувачів.

Є надія, що у локальної української метал-сцени поступово з поповненням молодняка буде відмирати консерватизм у сприйнятті музики, й івенти з не настільки відомими, але гідними аудиторії командами, будуть хоча б себе окупати.

Редакция дякує Oskorei Midvinter Festival за надану акредитацію
Фото — Kirai Gigs