Вантаблек екстремального металу: Рецензія на альбом Portal "ION"
— 9/10

Portal... Як би ви описали подібний гурт? Portal — це колектив, який, схоже, мало хто знає і ще меншій кількості людей він подобається. Перебуваючи десь на периферії деза і блек-металу (і це ще м'яко сказано), він тим не менше може вразити навіть найбільш ярого адепта екстремальної музики.

Portal — нішева дез/блек-метал-група. Нішева, бо їхня творчість є прикладом достеменної екстремальності, і мені трохи кумедно писати рецензію на цей колектив, слідом за оглядом альбому Tribulation, які також зараховують свою музику до вищезгаданих напрямків, проте маючи стільки ж спільного з Portal, як Брітні Спірс і Napalm Death.

Досить складно описати музику Portal тому, хто ніколи не чув її раніше: уявіть собі симбіоз між Deathspell Omega і Gorguts... поміщений у блендер. Їх музика — це темне, хитромудре, складне мистецтво. Повинен зізнатися, я неодноразово намагався вникнути в їх творчість, але у мене це жодного разу не вийшло аж до виходу їхнього альбому "Vexovoid" — саме завдяки йому я зрозумів і оцінив цю групу з фронтменом-годинником.

Їхній останній реліз "ION" настільки ж інтенсивний і складний для сприйняття, що ви насилу зможете знайти на ньому мелодійний риф або партію грува — тут немає нічого, крім брутальної какофонії. Альбом складається зі складних композицій із дикими гітарними і судорожними барабанними партіями, довіреними зловісному вокалу. Важко що-небудь сказати про конкретні пісні альбому, які, різко обриваючись, змінюють одна одну, проте хочеться виділити кілька блискучих моментів, а саме — гітарні партії на "Spores" і натиск "Esp Ion Age".

Незважаючи на те, що це тільки початок року я вже вважаю, що "ION" є одним із найсильніших релізів 2018-го, але аж ніяк не очікую, що він припаде до смаку великій кількості металістів. У ньому немає тієї мелодики, яка знайшла б відгук у шанувальників блек-металу, він занадто хаотичний, щоб сподобатися шанувальниками деза, одержимих похмурим грувом, і занадто екстремальний для більшості любителів "екстремального" метала. Проте, фанати таких гуртів як Ævangelist, Mitochondrion, Ulcerate і Deathspell Omega, зможуть знайти на цьому альбомі цікаві для себе речі.

Вираз, який, як мені здається, підійде для опису Portal є назва пісні зі зоряного міні-альбому "Drought" Deathspell Omega — "Abrasive Swirling Murk" ("Абразивна пелена із завихреннями"). Це обсидіаново темний альбом, вантаблек, витвір, який вийшов далеко за межі нормальності, земля, яка перебуває глибоко всередині чорної діри, Портал до чогось похмурого, хаотичного і нищівного.

Рецензія — Dan спеціально для Noizr Zine
Фото з прев'ю — Blood Sucking Geek