Увертюри монотонності. Огляд нового альбому Deicide
— 6/10

Було досить складно підібрати слова, щоб описати враження від нового альбому Deicide "Overtures of Blasphemy". Це не пов'язано з тим, що він неймовірно захоплюючий або неймовірно поганий — навпаки, він досить прісний і непримітний. А це досить непросте завдання, адже важко бути емоційним по відношенню, наприклад, до бежевого кольору, і те ж саме стосується цього релізу.

Буду чесним і обмовлюся відразу, що я не особливо пильно стежу за новинками дет-металу. Кожен раз, коли я повертаюся до цього жанру, у мене складається таке враження ніби тут навіть через кілька років все залишається незмінним. Звичайно, в цьому стилі є групи, яких я просто не можу обійти увагою, наприклад, Portal, Dead Congregation та Ulcerate (і це лише деякі з них), але за великим рахунком одна з найбільших проблем дез-металу — відсутність розвитку.

Можливо, я не приділяю достатньо пильної уваги цій сцені, але прослухавши велику кількість сучасних дез-метал-релізів, можу сказати, що там чітко видно шаблонний підхід до написання музики, через що вона звучить трохи застаріло. З великим зусиллям, але тим не менше я все ж можу повірити в те, що ця музика писалася з певним умислом і під впливом певних поглядів, особливо якщо порівнювати цей альбом із чудовим однойменним дебютником гурту. Але з тих пір Deicide пройшли довгий шлях, під час якого багато чого сталося, як з самим колективом, так і з дез-металом в цілому, але мені важко повірити, що все це на краще. Пісні — посередні, тут немає вартих рифів або партій, які були б наповнені похмурістю і агресією, що настільки здорово вдавалися Deicide у минулому. Зараз тут однозначно править більш шаблонний підхід.

Варто зазначити, що любителі дез-металу навряд чи залишаться незадоволені цим альбомом. Я впевнений, що реліз досить непоганий для того, аби з ним ознайомитися і знайти те, що подарує задоволення під час прослуховування. Але йому банально не вистачає розвитку, як на мене, це поп-музика для шанувальника дезу, тут використані всі потрібні прийоми, проте самому матеріалу не вистачає наповненості, змісту.

Найбільший недолік, який мені вбачається у сучасному дез-металі — шаблонний підхід до продакшену, через що все звучить доволі однаково. Мені так набридло подібне позбавлене індивідуальності звучання гуртів з ідеально відполірованими барабанами, квад-трекінгом гітар і гутаралом, де відсутня всяка енергія і атмосфера! Так, реліз не повинен звучати як гаражний запис, але хотілося б щоб було більше гуртів, які, принаймні, спробували б застосувати різні підходи під час запису, і таким чином зайняли б свою нішу в уже перенасиченому жанрі. Це особливо стосується колективу з настільки великою спадщиною, як Deicide, їм напевно набагато простіше просто спочивати на лаврах, в той час як саме вони повинні бути мірилом якості і джерелом нововведень.

"Overtures of Blasphemy" — непоганий, але і нехороший реліз, він просто ніякий. Напевно він сподобається деяким шанувальникам дезу, яким із задоволенням будуть слухати різні варіації одного і того ж матеріалу... але мені це точно не до смаку.