​Саме те, чого ви очікуєте від Harakiri for the sky: Рецензія на альбом "Arson"
— 8/10

Можливість ознайомитися з прийдешнім четвертим альбомом "Arson" австрійського дуету Harakiri for the sky стала одним із кращих подарунків до Нового року. За роки свого існування група, кістяком якої є композитор і мультиінструменталіст під псевдонім M. S., а також вокаліст і автор лірики J. J., встигла випустити три повноформатних релізи, кожен із яких був витриманий у межах єдиного стильового напрямку, який поєднує пост-рок із депресив-блек-металом. Уже з дебютним лонгплеєм колектив зумів привернути до себе пильну увагу меломанів і з подальшими релізами лише нарощував свою фан-базу, зміцнюючи позиції на музичному Олімпі. Ознайомившись з їх новим творінням можу з упевненістю стверджувати, що новий альбом групи поєднує у собі всі ті якості, за які творчість Harakiri for the sky так подобається слухачам, а саме — незвичайну музикальність, чіпляючі вокальні партії, висока якість виконання і звучання матеріалу. Детальніше далі у статті.

"Arson" відкриває швидкотемпова композиція "Fire, walk with me" з пронизливою партією гітари, якій відлунює хриплуватий скрімінг вокаліста J. J. і постійно змінювані за швидкістю барабани, усі партії яких на альбомі були записані відомим Керімом 'Krimh' Лехнером (Septicflesh, Behemoth, Vesania). Основний мотив пісні, заданий із самого початку дуетом гітари і мелодійних клавішних, перебивається майстерно зіграними партіями гітари, клавішних, а також інструментальними програшами з використанням ударних і гітар.

"The graves we've dug", як і інші пісні трек-листа, також дотримується подібного принципу "накату", що був продемонстрований у "Fire, walk with me" — до самітнього інструменту або інструментальному дуету, що виконує основний мотив композиції, поступово додаються інші інструменти та вокал, створюючи цілісний музичний твір із гармонійним звучанням.

Наступна пісня альбому "You are the scars" з перших акордів чіпляє чудовою основною мелодією, яка наштовхнула мене на думку про провідних представників шведського мелодик-дез-металу. Не дивно, що її обрали однією з перших для знайомства з публікою.

"You are the scars" змінює "Heroin Waltz". Вона відкривається з програшу акустичної гітари, який потім обривається різким шквалом із бластбіту, хрипкого скріму і швидких гітарних партій. Композиція на середині 3-ї хвилини перебивається гітарним перебором та неспішними ударними, які поступово знову набирають колишній швидкісний темп. Подібна інтерлюдія пізніше повторюється на 8-й хвилині і потім знову повертає твір у звичне швідкіснотемпове русло. Такі пост-рокові перебивання також можна зустріти на "Stillborn" і "Voidgazer", які, крім цього, ще можуть похвалитися цікавими гітарними партіями, більш характерними для класичного року.

У композиції "Tomb Omnia" також чудово переплітаються пост-рок із блек-металом, змінюються ритмічні малюнки — то прискорюється, то сповільнюється загальний темп, зберігаючи при цьому цілісність усієї композиції.

Альбом завершує кавер на пісню "Manifesto" маловідомої, але вельми цікавої нью-йоркської рок-команди Graveyard Lovers. Harakiri for the sky суттєво сповільнили темпоритм композиції, а також зробили оригінальну вокальну партію, виконувану Заком Рейнольдсом, контрастнішою, поділивши її між двох виконавців. У підсумку "Manifesto" дарує слухачеві мелодійну партію із жіночим вокалом — до слова, єдиним прикладом чистого співу на всьому альбомі, чию красу відтіняє, додаючи похмурих фарб у загальне звучання пісні, скрімінг у виконанні J. J..

8-трековий "Arson" повністю виправдає очікування шанувальників творчості Harakiri for the sky. Як вже було сказано на початку, альбом знову поєднує кращі риси гурту, доводячи на ділі успішність і результативність тандему музикантів M. S. і J. J.. Єдине, цього разу на альбомі відсутні партії чистого чоловічого вокалу, сподіваюся, в майбутньому цю прогалину буде заповнено.

Більшість зауважень у бік пост-метал-колективів, які мені інколи доводиться подекуди озвучувати, пов'язані з зацикленістю переважної кількості музичних партій релізів, які толком не отримують подальшого розвитку в піснях. Головний композитор Harakiri for the sky володіє талантом чітко витримувати баланс між створенням атмосфери, шляхом повторення однієї партії з наступним додаванням інших інструментів, і музикальністю всього твору загалом. У підсумку все звучить незвичайно гармонійно і чіпляюче, усі вокальні партії чудово поєднуються із загальним звучанням альбому, даруючи чудовий підсумковий матеріал, який захоплює вашу увагу з перших секунд прослуховування.

Безумовно, колектив також виділяється і високим рівнем виконання, і всі партії, зіграні барабанщиком Лехнером — одним із найбільш технічних і майстерних молодих метал-музикантів, лише підсилює це враження під час прослуховування альбому.

Можливо, деякі будуть ностальгувати за більш сирим звучанням ранніх альбомів гурту — однойменного "Harakiri for the sky" та "Aokigahara", так як за запис, зведення та мастеринг знову відповідав Даніель Фелльнер, який раніше працював над попереднім лонгплеєм колективу "III: Trauma", який вже відрізнявся більш відполірованим професійним звучанням. Але на мій смак, саме в такій обробці краса музики дуету розкривається повною мірою. І підсумувавши все вищесказане, "Arson" вже можна назвати одним із кращих метал-релізів 2018 року.

Трек-лист "Arson":

1. Fire, walk with me
  2. The graves we've dug