Рецензія на перший концептуальний альбом Amon Amarth "Jomsviking"

Шведи Amon Amarth не здивували, та все ж порадували своїх фанів новою епічною і досить якісною сагою, яка традиційно розкриває теми вікінгів і брутальних побоїщ. Десятий студійник "Jomsviking" став першою суцільно концептуальною роботою колективу, яка несе в собі виразний сюжет цілого пригодницького роману. Над зведенням і продюсуванням запису працював британський музикант, звукорежисер Енді Сніп. Багатий досвід Сніпа, що доклав руку до альбомів Megadeth, Slayer, Kreator, Killswitch Engage, Testament та інших відомих гуртів, став запорукою доволі атмосферного і злагодженого звучання "Jomsviking". Що стосується релізу, платівка вийшла на лейблах Metal Blade і Sony Music 25 березня.

Amon Amarth давно припинили експерименти, знайшовши золоту середину свого звучання між швидкістю ранніх альбомів і важкою мелодійністю, що вперше домінує на "Versus The World" (2002). Вважати це перевагою або ж недоліком — справа кожного слухача, однак "Jomsviking" не пішов далі своїх декількох попередників. У той же час шведські вікінги не дали жодного приводу сумніватися щодо їхньої майстерності та володіння жанром.

Історія юнака, що залишає рідне поселення, потрапляючи до зграї розбійних йомсвікінгів, була записана за участі сесійного барабанщика Тобіаса Густафссона (Vomitory). Змінивши Фредеріка Андерссона, музикантові вдалося зберегти розмаїття ударних партій, якими завжди так виділялося звучання Amon Amarth. Одинадцять композицій альбому насичені звичною енергією і войовничим настроєм колективу. Платівка побудована таким чином, що від пісні до пісні слухач мандрує розділами гостросюжетного оповідання і переживає емоції героя, виражені у важких рифах. Лірика стає розповіддю, у той час як музика займає місце саундтреків: імпульсивна "Wanderer" супроводжує сцени самотнього поневіряння, агресивна і рвучка "One Against All" розповість про раптову сутичку із ворогом, а швидкі, потужні гітарні партії "At Dawn's First Light" опишуть картину облоги мирного селища на зорі.

1. First Kill
  2. Wanderer
  3. On A Sea Of Blood
  4. One Against All
  5. Raise Your Horns
  6. The Way Of Vikings
  7. At Dawn‘s First Light
  8. One Thousand Burning Arrows
  9. Vengeance Is My Name (бонус-трек digibook, digital, LP и издания "Viking ship")
  10. A Dream That Cannot Be (с Доро Пеш)
  11. Back On Northern Shores

Трагічна історія кохання, що стає причиною всіх пригод головного героя, розкривається у передостанній композиції "A Dream That Cannot Be", у записі якої взяла участь видатна німецька співачка Доро Пеш.

Загалом, "Jomsviking" здався ідеєю Amon Amarth спробувати себе у чомусь новому. І в цьому випадку цей експеримент цілком виправданий хорошим і продуманим альбомом. Але, у той же час на записі безумовно не вистачає віртуозності та свіжих музичних ідей. Є враження, що прослухати диск знову захочеться ще не так скоро. "Jomsviking", залишаючись непоганою роботою колективу, помітно поступається таким платівкам, як "Surtur Rising" (2011) або ж "Twilight Of The Thunder God" (2008).

Зараз Amon Amarth готуються до великого туру разом із Entombed A.D. та Exmortus. Відігравши у містах Америки, музиканти відправляться до Європи. У серпні 2014 року, під час короткого інтерв'ю, гітарист Олаві Мікконен згадав про можливий виступ у столиці України з виходом нового альбому.