Рецензія на найтемніший альбом Rotting Christ "Rituals"

Вже майже тридцять років брати Некромейхем та Некросаурон наполегливо вдосконалюють той самий фірмовий стиль, завдяки якому сьогодні відомий їх метал-гурт Rotting Christ. Зібравши банду у далекому 1988 році, Сакіс і Теміс Соліси дали волю нескінченному запасу ідей та натхнення, сьогодні музиканти випускають дванадцятий повноформатний альбом "Rituals". Кожна платівка грецьких металістів — новий результат експерименту, нова формула звучання, в основі якої майстерно поєднані жанри дарк/блек/готик-металу, фолькові мотиви та інші елементи.

Дискографія Rotting Christ досить різноманітна: від зухвалого, експансивного грайндкору, з яким брати зарекомендували себе першими релізами, гурт плавно переходить до більш мелодійних, важких рифів, глибоких пасажів, що так виражені на альбомах "Triarchy Of The Lovers" (1996) і "Dead Poem" (1997). Проте подальші записи колективу поступово розбавлені швидкісними ритмами. Доволі помітно проявляються фолькові мотиви, зокрема, волинки, характерні клавішні партії, хоровий спів, а також невід'ємні сьогодні ноти мороку і божевілля, якими відзначилися записи "Khronos" (2000), "Theogonia" (2007) і вельми насичений "Aealo" (2010). Як виявилося, навіть одинадцятий студійник "Κατά τον δαίμονα εαυτού" (2013), поєднавши всі вищезгадані риси, не став межею для потужного, атмосферного звучання гурту. Поділившись офіційним стрімом нового LP "Rituals", брати Соліс ані трохи не перебільшили, назвавши платівку "найбільш темною" із усіх записаних робіт.

1. In Nomine Dei Nostri
  2. זה נגמר (Ze Nigmar)
  3. Ἐλθὲ κύριε (Elthe Kyrie)
  4. Les Litanies de Satan (Les Fleurs du Mal)
  5. Ἄπαγε Σατανά (Apage Satana)
  6. Του θάνατου (Tou Thanatou)
  7. For a Voice like Thunder
  8. Konx om Pax
  9. देवदेवं (Devadevam)
  10. The Four Horsemen (кавер Aphrodite's Child)

Бонус-трек:

1. Lok'tar Ogar

Похмурий "Rituals" порадує слухача злагодженістю матеріалу. Цілісна атмосфера зловісного божевілля грає першу скрипку кожного з десяти треків. Насичений гітарний саунд, бездонні басові партії майстерно доповнені містичними, справді ритуальними елементами фолку: гучними перкусіями, витонченим звучанням волинки, владним вокалом з чергуванням високих і низьких голосів одержимих шаманів. Всім цим доповнені важкі, швидкісні рифи і мелодійні пасажі фірмового звучання Rotting Christ. Іншими словами, музикантам вдалося поєднати хвацькі риси свого раннього періоду і щільність, жвавість останніх робіт.

У записі альбому взяли участь деякі гості, що змогли збагатити "Rituals" особливими елементами співу. Серед них музикант, вокаліст The Magus (Necromantia), який виконав партію вокалу у пісні "In Nomine Dei Nostri", актриса театру Даная Катсамені (National Hellenic Theater), її похмурі окультні наспіви звучать у "Elthe Kyrie", Vorph (Samael), владно цитує "Квіти Зла" Шарля Бодлера у треку "Les Litanies De Satan (Les Fleurs Du Mal)", фронтмен Paradise Lost Нік Холмс і його монолог у "For A Voice Like Thunder" і Kathir (Rudra), який заспівав у композиції "Devadevam".

Є на платівці і добротний кавер братів Соліс на хіт "The Four Horsemen", культового грецького рок-колективу Деміса Русоса Aphrodite's Child. Незважаючи на велику кількість існуючих кавер-версій, "The Four Horsemen" у виконанні Rotting Christ стає абсолютно новою, потужною і вельми агресивною композицією.

Реліз платівки відбувся сьогодні, 12 лютого, на лейблі Season Of Mist. З найближчими датами туру Rotting Christ можна ознайомитися за посиланням.