​Рецензія: Dark Funeral "Where Shadows Forever Reign"

Рецензія: Dark Funeral "Where Shadows Forever Reign"

Вперше за два десятиліття, не рахуючи кількох композицій, які відзначилися помірним темпом, вірні своєму стилю блек-металісти Dark Funeral дозволили собі поекспериментувати. Якщо раніше можна було сміливо стверджувати "Dark Funeral не для всіх", настільки вже трушним був їх творчий підхід, шостий повноформатник "Where Shadows Forever Reign" здався спробою переглянути плани, щодо нового релізу.

За час роботи над платівкою, втім, що постійно траплялося у кар'єрі музикантів, гурт пережив чергові зміни складу. Правда, цього разу трапилися куди значніші пертрубаціі, адже у Dark Funeral тепер новий "голос", який прийшов на зміну безкомпромісному вокалісту Магусу Калігулі. Однак, саме фронтмен Heljarmadr (Андреас Вінгбек), вніс свіжі ідеї, яких вочевидь потребував колектив. Більше того, Вінгбек виявився і чудовим виконавцем.

Dark Funeral плідно попрацювали над лірикою і манерою виконання: тексти, як і раніше тягнуть слухача у надра темного світу, тут вам і "пекельні чудовиська", і "величні вогні з глибин чистилища", і "зяючі порожнечі небуття", інакше кажучи, вся краса володінь Його Величності Сатани. А разом з цим рядки пісень набули значно більше сенсу і форм епічних оповідань. У композиціях зустрічаються нараторські вокальні партії і навіть певні звукові ефекти, що посилюють атмосферність та загальні позитивні враження від платівки. Нехай музика альбому не відрізняється чимось вже зовсім унікальним, проте той же трек "As I Ascend", який починається і закінчується похмурими ударами набату, звучить, завдяки цьому, доволі сильно. Більшість пісень нового лонгплею тепер не обвалюються на слухача стіною шуму і дзижчання, а поступово розкривають ту чи іншу картину важкими рифами.

Музиканти внесли більше нових ідей у побудову композицій і трек-листа. Можливо, почувши, що "Where Shadows Forever Reign" містить ледь не половину середньотемпових треків, хтось, може, й викаже своє невдоволення. Однак, той самий потужний і неквапливий "Atrum Regina", який з'явився на шаленому альбомі "Attera Totus Sanctus" (2005) звучав приголомшливо і багатьма був добре прийнятий. Тепер схожих творінь більше і подібними рисами відзначилися новинки "Beast Above Man", "As I Ascend", "Temple Of Ahriman". Решта шість треків (платівка традиційно налічує дев'ять пісень) представляють із себе саме той "істинний", холодний та темний блек, за який гурт так цінують, хоча іноді й критикують. Але навіть цей блек перестав бути міксом чотирьох акордів і проявляє більше плідності і техніки музикантів. А загалом — це Dark Funeral із його ураганним бласт-бітом, швидкістю і олдскульним підходом до жанру.

Із "Where Shadows Forever Reign" музиканти відкинули зайвий пафос. Це відчувається як у текстах пісень, так і в рішенні вокаліста відмовитися від заяложеної ідеї називати альбоми, послуговуючись латиною. Що вже казати про оформлення. Безперечно, це найкраща обкладинка колективу з часів дебютника "The Secrets Of The Black Arts" (1996). І не дарма вони схожі, адже автором роботи став той самий художник, шведський музикант і графічний дизайнер Крістіан Валін.

Dark Funeral "Where Shadows Forever Reign"

Країна: Швеція
Жанр: black metal