Нетрі експериментів. Рецензія на прийдешній лонгплей бельгійців The Progerians
— 6/10

Дум і сладж — мабуть, одні з найбільш "гумових" жанрів, які піддаються всіляким проявам креативу. Тут вітаються експерименти і сміливі помахи пензлем. Тут не засудять за монотонність, нескінченний хронометраж, занадто низький бас або навіть вокал, який часом нагадує бекання вівці. Чи добре це? Безумовно. Питання тільки в тому, куди той чи інший гурт заведуть пошуки нових фішок і звучання.

У ситуації з бельгійцями The Progerians вийшло так, що сім років експериментів привели гурт у непроглядні хащі, хоча раніше йому вдавалося тримати доволі високу планку. Кожен новий реліз проекту звучав цікавіше за попередній. Потужніше, інтенсивніше, оригінальніше. З 2012-го музиканти активно нарощували похмурість свого думу, не позбавляючи альбоми завзятих панкових нот. 25 травня четвірка випустить свій другий лонгплей "Crush The Wise Men Who Refuse To Submit", в якому зазвучить зовсім інакше.

У жовтні 2012-го The Progerians випустили свій перший EP "Degeneration". Живий, дуже свіжий 16-хвилинний диск з п'ятьма треками амбітної та сміливої четвірки. Енергія так і пре з кожного треку, і відчувається це як в жвавих гітарних рифах, так і голосі буквально кричущого вокаліста. На цьому етапі The Progerians більше панки-експериментатори, які проявляють непідробний інтерес до похмурого думу.

Вже у найближчі два роки бельгійці поповнили свою колекцію дуже якісним сплітом і першим лонгплеєм "The Fabulous Progerians". Гурт зазвучав ще більш впевнено, а разом з інструментами в цих релізах можна розчути досвід і тягу до вдосконалення стилю. Нові треки бельгійців стали оригінальним міксом похмурого думу, агресивного сладжу і тієї ж панкової іскри. Гітари й ударні помітно поважчали, їх партії набули багатогранності, але при цьому не втратили логіки й гармонії. Що цікаво, на цьому етапі The Progerians з відчутним інтересом взялися за психоделіку. І поодинокі її вкраплення в загальний саунд додали альбому очок. Знаковими треками цього періоду можна назвати "Black Storm" або ж "God Speed".

На сьогоднішній день з моменту виходу дебютного студійника пройшло більше трьох років, і цілком логічно було очікувати від гурту щось нове, свіже, а головне — щось, що вже звично випередить попередні релізи. Але виправдати ці пункти з повноформатним "Crush The Wise Men Who Refuse To Submit" четвірці вдалося лише частково. І ось чому.

The Progerians

Перше, що відкриває слухачеві новий LP — це все та ж тяга до експериментів і нового саунду. Навіть створивши свою формулу успіху, The Progerians не застрягли на колишньому етапі і продовжили шукати себе в ще більш густих шарах думу. Це добре і не дуже. Цього разу звучання гурту — суцільна важка монотонність і гітарний хаос. Важкий дисторшн, низький бас і, варто зауважити, найпотужніші ударні в їх фонотеці. При цьому треки, які плавно переходять з одного в інший, не викликають колишніх емоцій. Вони ніби позбавлені колишньої іскри, про яку нагадує лише потужний вокал і окремі гітарні партії.

Гурт часто зациклюється на одному і тому ж мотиві, розтягуючи його на кілька хвилин. Так, це властиво жанру. Але замість того, щоб далі розвинути його, The Progerians рвуть пісні на частини і розбавляють не завжди доречним хаотичним соло або раптовим психоделічним пасажем, після чого знову повертаються до того, з чого починали.

Крім загальної монотонності сприйняття альбому ускладнює і хронометраж. 9 схожих треків цього разу звучать понад годину. І досить скоро трек-лист перетворюється в стіну шуму, яка місцями відчутно ріже слух.

Як вже згадувалося на початку рецензії, такого роду жанри дуже неординарні і багатогранні. І на кожен продукт тут явно знайдеться свій шанувальник. У випадку з The Progerians складається враження, що на шляху експериментів і спроб звучати по-новому, гурту не вдалося обійти нетрі, з яких він неодмінно вийде пізніше, але вже з чимось більш витриманим, послідовним і менш похмурим. Про це, як мінімум, кажуть окремі цікаві ідеї, нотки оригінальності та впевнене звучання гурту в цілому.

"Crush The Wise Men Who Refuse To Submit" вийде 25 травня на Mottow Soundz. Концерт-презентація альбому відбудеться у Брюсселі також 25 травня. Слідкуйте за The Progerians на Facebook.

Рецензія — Юрій Сомов