​Індонезійський авангард: Огляд лонгплею Kekal "Deeper Underground" з повним стрімом альбому
— 9/10

Індастріал-метал — непростий жанр, особливо, якщо він включає елементи блеку чи дезу, через що він легко може перетворитися на солодкаве симфонічне місиво або пересічний блек/дез-метал-проект із вкрапленнями електронщини, доданих у мікс в останній момент.

Відрадно, що Kekal уникає подібних поширених помилок, завдяки чому їх кінцевий продукт звучить чудово і оригінально. "Deeper Underground" — добре продумана і зріла робота, що демонструє високий рівень майстерності у створенні композиції, а також розуміння того, що необхідно і що не потрібно робити, аби пісні звучали на відмінно.

Музично "Deeper Underground" впевнено розташувався між блеком і дез-металом, підпадаючи під категорію "екстремальний метал", але на відміну від безлічі гуртів цього жанру, творчість Kekal не є чимось беззубим або безцільним. Відчувається, що на групу вплинула велика кількість колективів, серед яких, певно, були такі команди, як Arcturus, DHG, Aborym, Death, Strapping Young Lad і The Project Hate. Настільки великий бекграунд істотно вплинув на музику Kekal, у якій навіть немає натяку на наслідування якогось конкретного артиста.

Пісні вирізняються великою кількістю грандіозних мелодійних пасажів із елементами індастріалу (момент з "Sanity Away from Sanity" нагадує мені трек "Does Not Compute" з проривного альбому Aborym "With No Human Intervention") і закінчуючи припанкованою ескападою. Часом напруження екстремальності переривається ніжним жіночим вокалом, забезпечуючи слухача невеликим перепочинком перед поверненням катка холодної індастріал-машини.

Альбом також виділяється відмінним продакшеном — чітким, чистим і без будь-якого натяку на "теплий звук" — саме таким повинен бути хороший індастріал-альбом. Тут кожному елементу, незважаючи на їх велику кількість, відведено своє місце і кожен із них добре помітний у загальному міксі.

Я розумію, що цей альбом не кожному припаде до смаку, але ось що мені дійсно не ясно, так це те, чому я вперше дізнався про цю групу. "Deeper Underground" значно перевершує весь той шлак, який випускають Malfeitor і Aborym, після вигнання Nysrok, більше того, він набагато мудрований, ніж крайній реліз Mysticum. З індастріал-блеку я знаю лише кілька гуртів, які випускають матеріал такого ж високого рівня, наприклад, Blacklodge і DHG. Справжній злочин, що Kekal не представлені на більшому лейблі. Можу тільки припустити, що це пов'язано з їхньою країною-походження — незважаючи на те, що в Південно-Східній Азії велика кількість екстремальних колективів, лише деякі з них, як Impiety, в результаті пробиваються на міжнародний ринок.

"Deeper Underground" рекомендується до прослуховування кожному, кому до смаку нетривіальний, експериментальний метал, а також любителям індастріалу і більш авангардних проектів — цей запис стане для вас справжнім скарбом.

Сайт та Facebook Kekal — http://www.kekal.org/, https://www.facebook.com/kekalofficial/

Автор — Dan, спеціально для Noizr Zine