​Elderblood "Messiah": Крізь пекло слідами Люцифера

Elderblood "Messiah": Крізь пекло слідами Люцифера

Своєю появою на метал-сцені харківський гурт Elderblood заінтригував шанувальників жанру вже лише тим, що до його складу увійшли екс-учасники титанів Nokturnal Mortum. У той момент ще гримів більш ніж успішний "Голос Сталі", і було б нерозумно не придивитися до новоспеченого колективу зі свіжими ідеями його засновників, які несли за плечима чималий досвід.

За час свого існування Elderblood затвердили себе не менш майстерним підходом до жанру симфо-блек-метал. Якісний дебютник "Son Of The Morning" (2013) повернув любителів цього стилю до першоджерел, а саме до класичного його звучанням. Потужні симфонічні партії і вражаючий потік енергії мало кого залишили байдужими. У такій ситуації не дивно, що другий повноформатник, до того ж концептуальний, став вельми очікуваним.

На шляху до релізу харків'янам довелося витратити чимало часу на пошуки лейбла, який відрізнявся б професійним підходом до видання альбому і подальшою роботою з колективом. У результаті музиканти віддали перевагу французькому Osmose Productions, на якому випускалися Nokturnal Mortum, а до цього відомі колективи Immortal, Shining, Marduk і Dark Tranquillity. Платівка "Messiah", яка представила Elderblood у новому світлі, вийшла 31 травня 2016 року.

Оформлення альбому говорить саме за себе. "Messiah" постав у образах художника S. Mortem, вокаліста російських блек-металістів Merknet. Його картина "Месія" стала не тільки запорукою назви нового студійника Elderblood, але і чудово передала тематику і внутрішній світ платівки на зоровому та емоційному рівні. Саме такий брутальний мікс темних фарб очікує вас у трек-листі змужнілого, важкого і по-справжньому лютого релізу.

З першої композиції "Thagirion's Sun", яку, мабуть, відразу варто віднести до найсильніших треків платівки, відчутний новий підхід музикантів до жанру і манери виконання. Потужні гітарні рифи і потоки нескінченного бласт-біту, підкріплені елементами войовничої симфонії, хлинуть суцільним полотном. За ним послідує наростаюча шалена атмосфера зла і не менш лютий вокал. Якщо раніше колективу приписували вплив ранніх робіт Dimmu Borgir, то зараз можна простежити риси, якими, судячи з усього, українців надихнули поляки Behemoth. У цей момент композиція нагадає одну з візитних карток гурту "Blow Your Trumpets Gabriel". Тотальний хаос, нищівна хвиля важких гітар і ще більш грізні симфонічні партії відкривають похмурий шлях адепта, що йде крізь безодню до сокровенної таємниці за межами Всесвіту.

Варто зазначити, цього разу альбом складається з семи композицій. Частково музиканти відійшли від довготривалих треків, скоротивши хронометраж до 43 хвилин. Це, безумовно, позитивна риса "Messiah", так як його попередник з 11 композиціями перевищував позначку у годину, що при наявності схожих між собою пісень створювало відчуття прослуховування на повторі.

1. Thagirion’s Sun
  2. Invocation of Baphomet
  3. Devil in the Flesh
  4. Leviathan
  5. Satana
  6. In Burning Hands of God
  7. Adamas Ater

Далі за настільки вражаючим стартом слідують не менш злагоджені, повні агресії "Invocation Of Baphomet" і "Devil In The Flesh", які відкриються чергою бадьорих рифів. Їх підхоплюють виразні барабанні партії, а далі на шанувальників симфо-блек-металу чекає класика у стилі того ж Dimmu Borgir зі швидкісними гітарами та спалахами симфонії.

Що цілком пояснюється наявністю концепції, на "Messiah" спостерігається єдиний стиль композицій, від якого музиканти відступають лише із незначними елементами. Наприклад, короткими акустичними вставками, якими і відзначилася наступна пісня "Leviathan". Трек не поступається за потужністю головному, однак тут полотно брутальності переривається мелодикою акустичної гітари.

Не на стільки примітні, та не менш люті і швидкісні треки "Satana" і "In Burning Hands Of God" з елементами хорового співу приведуть до заключної і, ймовірно, третьої найсильнішої композиції, незважаючи на те, що вона є певною білою вороною альбому "Messiah".

Заключний трек "Adamas Ater", що втілює останні кроки адепта, схожий на саундтрек до всієї переказаної історії. Войовнича композиція відкривається пронизливою і сильною симфонічною частиною, відчувається та ж наростаюча атмосфера, після чого до гри приєднуються важкі гітари. Вони супроводжуються клавішними, поодинокими нотами акустики та чергуванням чистого і агресивного вокалу. Як і належить фінальній пісні, звучить вишукане гітарне соло.

Альбом "Messiah" показав високий технічний рівень музикантів, зазначивши їх прагнення рухатися до чогось нового. Платівка похмура, сповнена темних епізодів, забарвлених мелодикою симфонічних партій. Всім цим музиканти Elderblood проклали відчутний шлях крізь пекло слідами Люцифера.

Інтерв'ю з Elderblood: "Ми змінилися, стали злішими, музика стала агресивнішою"