​Check 'Em All: Шість атмосферних і епічних релізів, від православного блеку до каверу на Queen

Check 'Em All: Шість атмосферних і епічних релізів, від православного блеку до каверу на Queen

У новій добірці слухаємо цікаві релізи від Waldgeflüster (Німеччина), Violet Cold (Азербайджан), Saor (Шотландія), Eneferens (США), альбом православних блек-металістів Hesychast (США) і кавер на трек Queen від симфо-блек-металістів Elderblood ( Україна).

Hesychast — "Ageless"

Дебютний альбом "Ageless" від Hesychast — яскравий і, що важливо, якісний приклад так званого unblack metal — жанру, в якому замість традиційних для блек-металу волань "O Father! O Satan! O Sun!" — можна почути звернення у стилі "Consider and answer me, oh Lord my God". Крім згадки божественного імені, для створення необхідної атмосфери на альбомі також присутні вставки з російського фільму "Острів" і "церковний" хор, який, судячи з усього, був просто записаний на студії і пізніше доопрацьований ефектами.

Для тих, хто перейнявся релігійною тематикою, можемо також порекомендувати дебютний блек-метал-альбом "Litourgiya" від поляків Batushka і крайній міні-альбом "Popestar" від шведських окультних рокерів Ghost.

Waldgeflüster — "Ruinen"

Цей атмосферний паган/пост-блек-реліз виділяється німецькомовною лірикою і використанням нестандартних для жанру інструментів, як-то мандоліни, скрипки і фінського барабана. Партію останнього, до речі, для альбому записав відомий Остін Ланн — творець і єдиний учасник американського проекту Panopticon, із яким музиканти раніше у цьому році видали спільний спліт. З усього трек-листа "Ruinen" окремо хочеться виділити композицію "Ruinenfelder", яка починається як акустична композиція із чистим вокалом, але з другої хвилини плавно занурюється у більш важке блек-металеве звучання, зберігаючи при цьому мелодику, задану вступними акордами.

Violet Cold — "Magic Night"

Violet Cold — проект музиканта-самоучки із Азербайджану Еміна Гулієва. Violet Cold може похвалитися не тільки високою плодючістю (Гулієв регулярно випускає нові сингли, EP і альбоми), але й завидною підтримкою меломанів, які активно відзначаються під кожним релізом музиканта на Bandcamp. Новий альбом проекту "Magic Night" — інструментальний шугейз/пост-блек-метал, багатий клавішними програшами і різними ефектами, що імітують звуки космосу. Цей атмосферний реліз, який вийшов у січні 2016 року, був вельми високо оцінений різними критиками і простими слухачами. Єдине, до чого можна причепитися, це трохи "мертве" звучання барабанів на альбомі.

Saor — "Guardians"

Saor є проектом одного учасника, шотландця Енді Маршалла. У листопаді цього року вийшов третій альбом Saor "Guardians", який музично витриманий у стилістиці, заданій попередніми роботами музиканта. Новий реліз представляє собою атмосферний блек-метал із відчутним колоритом Шотландії, що досягається завдяки використанню таких народних інструментів, як фіддл (народна скрипка), ірландського бубна боурала і, звичайно ж, волинки.

Eneferens — "In The Hours Beneath"

"In The Hours Beneath" — нова робота музиканта Джорі Апедейла у рамках проекту Eneferens, який відзначився цього року виходом ще одного атмосферного повноформатника "The Inward Cold". "In The Hours Beneath" починається як типовий пост-метал-альбом із чистим вокалом, в якому потім поступово починає відбуватися нагнітання атмосфери з наступним переходом у дум і блек-метал. Цей реліз не без підстав став одним із фаворитів року серед шанувальників важкої атмосферної метал-музики.

Elderblood — трек "Innuendo" (Queen)

"Innuendo" — кавер на відому пісню Queen від харківських симфо-блек-металістів Elderblood. За словами лідера гурту, спочатку планувалося записати композицію із екстремальним, характерним для блек-металу, вокалом, проте він "псував пісню". У результаті для запису цієї партії був запрошений молодий виконавець George (ex-On Level, N0-M0N0).

Часто кавери просто стають сліпим копіюванням колективами оригіналу, і в цьому плані "Innuendo" у виконанні Elderblood і George, які привнесли у пісню ще більш епічного звучання, помітно виділяється на їх тлі.

Текст — Anastezia
Джерела основної картинки: прес-фото Saor від Land of Light Photography та прес-фото Elderblood, взяте на facebook.com/Elderblood218

Слухайте також: