2018 у рецензіях. Топ-15 альбомів року

2018 у рецензіях. Топ-15 альбомів року

2018 рік був дуже плідним для музики, особливо для блек-металу. За цей період вийшло кілька альбомів від гігантів жанру (Marduk, Venom і Sargeist), відбулося повернення із небуття Immortal і Dimmu Borgir, а також вийшло кілька релізів від відомих гуртів, які зазвичай радують своїми роботами та цього разу розчарували (Watain, Shining і Behemoth). Проте найбільш цікаві альбоми, які закарбувалися у пам’ять, випустили не головні представники жанру, а саме менш відомі гурти, і частіше за все — молоді команди.

Я досить швидко визначився зі своїм топом кращих альбомів, хоча, мушу визнати, цей рік був відзначений величезною кількістю чудових релізів. Саме з цієї причини мій Топ-10 перетворився у Топ-15, так як я просто не міг не згадати деякі роботи, які варто послухати всім шанувальникам якісного блеку.

У кінці цього списку я також назву кращий лейбл року, вибравши його за кількістю релізів зі списку нижче.

15. Devathorn/Inferno — "Zos Vel Thagirion"

W.T.C. Productions / Blut & Eisen Prod.

"Zos Vel Thagirion" відкриває Топ виключно через свою нетривалість, адже цей спліт є підтвердженням того, наскільки добре може працювати такий формат, коли за справу беруться правильні гурти. З усіх міні-альбомів і сплітів, які я почув цього року, "Zos Vel Thagirion", безумовно, кращий.

14. Mournful Congregation — "The Incubus of Karma"

Osmose Productions

Прапороносці фьюнерал-думу ще раз на своєму прикладі довели, що один із найбільш нішевих жанрів може звучати неймовірно захоплююче і заворожуюче. Це альбом, наповнений приголомшливими ідеями, замкненими у карально повільних темпах. Читайте рецензію на "The Incubus of Karma" за посиланням.

13. In The Woods… — "Cease the Day"

Debemur Morti Productions

Незважаючи на небезпідставну думку багатьох про те, що розквіт аванґардного блек-металу давно пройшов і канув у небуття, In The Woods... зуміли довести, що нехай в цьому піджанрі залишилося не так багато якісних команд, сьогодні є як мінімум одна група, яка видає потужний матеріал. Читайте рецензію на "Cease the Day" за посиланням та інтерв'ю з учасниками гурту.

Розіграш офіційних CD та футболки In the Woods... — деталі за посиланням.

12. Archgoat — "The Luciferian Crown"

Debemur Morti Productions

"War metal" — один із тих стилів, якому досить складно зацікавити розбірливого слухача. Адже дуже часто в цьому піджанрі все звучить однаково, і важко одну групу з "Goat" у назві відрізнити від іншої. Archgoat вдалося ще більше зміцнити свою позицію у цьому стилі та представити на суд публіки щось, справді, видатне і брутальне. Читайте рецензію на "The Luciferian Crown" за посиланням.

11. Moonreich — "Fugue"

Les Acteurs de l'Ombre Productions

Іноді я задаюся питанням, що ще більш оригінального може запропонувати французька сцена, так як цей список зможе вас багато чим здивувати! Moonreich випустили щось, дійсно, унікальне. "Fugue" хоч і навіває паралелі з багатьма співвітчизниками колективу, проте він звучить дуже самобутньо, і, на мій погляд, це, справді, дуже особливий альбом.

10. Funeral Mist — "Hekatomb"

Norma Evangelium Diaboli

Новина про реліз "Hekatomb" спочатку нажахала мене, так як мені неодноразово доводилося бачити, як багато гуртів повертаються після довгої перерви лише для того, аби видати звичайне "перефразування" чудових творів з минулого. На щастя, Arioch повернувся, перебуваючи в своїй кращій формі з часів "Salvation", переповнений нищівною люттю і злістю; "Hekatomb" знову довів, чому Funeral Mist має настільки культовий статус. Читайте рецензію на альбом тут.

9. Khôrada — "Salt"

Prophecy Productions

Після того, як я дізнався про розпад Virus, мені потрібно було знайти щось нове, надихаюче і трохи дивне, щось таке, що могло б мене зацікавити. "Salt" — саме те, що "доктор прописав"; цей альбом настільки чесний і пристрасний, що він просто не може не сподобатися. Цитуючи Мері Поппінс, "Це практично ідеально в усіх відношеннях". За посиланнями читайте рецензію на альбом та інтерв'ю з учасниками гурту.

8. Infestus — "Thrypsis"

Debemur Morti Productions

Приголомшливий альбом — різноманітний, інтригуючий і дивно легкий для сприйняття. Це той самий реліз, який повинен був бути цього року у всіх на вустах, точнісінько так само, як це колись сталося із релізом Mgła "With Hearts Towards None". Сподіваюся, з наступним альбомом Infestus зможе домогтися визнання, якого він заслуговує. Читайте детальну рецензію на "Thrypsis" тут.

7. Glorior Belli — "The Apostates"

Season of Mist

Цей реліз я відкрив для себе відносно недавно, але, чорт забирай, наскільки ж він добрий! Ідеальне поєднання стоунер-рифів, емоційності пост-метала з міцною основою з блеку. Багато в чому це альбом, який не повинен був спрацювати, але завдяки майстерності музикантів, він став одним із кращих релізів року.

6. Ascension — "Under Ether"

W.T.C. Productions / Blut & Eisen Prod.

Ще один альбом, який я очікував з деяким сум'яттям. Перший альбом Ascension "Consolamentum" — один із кращих дебютів у блек-металі, що я коли-небудь чув, але ось їх другий реліз, "The Dead of the World", не особливо виправдав моїх очікувань. Тому відрадно, що крайній лонгплей, "Under Ether", зміг знову довести майстерність гурту; щільний продакшн і тривожні рифи "Under Ether" змогли підняти планку і встановити стандарт якості БМ цього року. Читайте рецензію на "Under Ether" тут.

5. Yob — "Our Raw Heart"

Relapse Records

На мою думку, "Our Raw Heart" підійшов максимально близько до звання ідеального думового альбому. Цей реліз віддає шану засновникам жанру, але при цьому намагається з усіх сил підірвати стандартний шаблон, закладений у більшості думових релізів. Багато в чому так само, як минулого року це вдалося епічному "Mirror Reaper", Yob довів, що в дум-металі є щось більше, ніж просто схиляння перед Sabbath і Electric Wizard.

4. Portal — "Ion"

Profound Lore Records

"Ion", з великим відривом, стає кращою дез-метал-платівкою року. Це альбом, в якому маніакальний і незламний стиль Portal зміг проявити себе у всій потужності. Це хаотичний, часом непростий для сприйняття альбом, чия звукова какофонія таїть у собі невичерпні багатства. Читайте детальну рецензію на "Ion" тут.

Було досить складно визначитися із трійкою найкращих, і, чесно кажучи, різниця між місцями настільки незначна, що всі вони спокійно можуть бути названі "кращими".

3. Kriegsmaschine — "Apocalypticists"

No Solace

Цей альбом з'явився з нізвідки, без оголошення, без промо — просто ВИНИК і все. M. і Darkside незмінно виявляються одними з тих музикантів, що створюють у блек-металі найзахоплюючу музику, вони досягають успіху в створенні мистецтва, при цьому залишаючись у тіні. "Apocalypticists" — зворотна сторона Mgła; цей альбом демонструє артистів, здатних знаходиться у новаторському авангарді жанру. І якщо Mgła — це група, яка шанує минуле, то Kriegsmaschine — команда, що дивиться далеко в майбутнє. Читайте рецензію на альбом "Apocalypticists" за посиланням.

2. Svartidauði — "Revelations of the Red Sword"

Ván Records

Ще один новаторський реліз серед моря посередніх проектів, які щосили намагаються звучати як їхні ікони і залишити свій власний слід у жанрі. "Revelations of the Red Sword" демонструє гурт, який є одним із передових команд жанру, і найдивовижніше те, що це зовсім молода команда, яка випустила всього лише другий альбом! Читайте рецензію на "Revelations of the Red Sword" за посиланням.

1. The Order of Apollyon — "Moriah"

Agonia Records

Можливо, "Moriah" не сильно вплине на жанр, як деякі інші релізи з цього списку, але він володіє чудовими рифами і високим композиторським рівнем. В цьому альбомі так багато хуків і приголомшливих деталей, що я повертався до нього величезну кількість разів, настільки добре він написаний! Якщо "Orthodoxyn" Arkhon Infaustus визначив звучання блек/дету в 00-х роках, то "Moriah" робить суттєвий внесок в його розвиток в 10-х. Мелодійно, забійно і до біса добре. Читайте за посиланням рецензію на альбом і статтю з вокалістом і гітаристом гурту B.S.T..

Що стосується кращого лейблу, то ґрунтуючись на цьому списку, нагорода присуджується Debemur Morti — видавничому дому, який випускає просто феноменальну музику. І хоча протягом багатьох років цей лейбл видавав чудові релізи, у 2018 році він представив альбоми, які стали грандіозною подією у рамках цілого жанру, крім альбомів таких важковаговиків, як World Terror Committee, Osmose і Season of Mist.

Ось таким вийшов цей Топ-15! Сказати, що 2018 рік був хорошим роком — нічого не сказати, і, повірте, поза списком залишилося ще багато прекрасних команд, тому 2019-му доведеться дуже добре постаратися, аби гідно відповідати цьому рівню!

Текст — Dan Thaumitan