​Свято для душі. Звіт з концерту Batushka у Києві

Свято для душі. Звіт з концерту Batushka у Києві

Після першого концерту польського проекту Batushka у Києві у 2016 році їх наступний візит в Україну (що відбувся 6 жовтня) був лише питанням часу. Адже гурт сміливо може похизуватися тим, що є одним із небагатьох блек-метал-колективів, який навіть з повторним приїздом здатний зібрати на концерті аншлаг.

Так як гурт грав без розігріву, перерва між відкриттям дверей і виходом музикантів на сцену склала цілих дві години. Однак зробити настільки великий проміжок було, безумовно, правильним рішенням — у той вечір зал був напхом напханий відвідувачами і якраз за цю перерву усі встигли пройти контроль і отримати стрічки. На жаль, купити квитки на вході не було можливості через солд-аут. І тут, звичайно, виникає питання про доцільність проведення заходу в стінах MonteRay, а не іншого більшого клубу, так як кількість бажаючих потрапити на шоу помітно перевищувала місткість майданчику.

Сет Batushka був нетривалий — трохи менше години, за яку гурт відіграв повністю свій дебютний і поки єдиний альбом "Litourgiya" (2015). Шоу було дуже атмосферним, починаючи від псевдоправославних декорацій і вбрання учасників гурту до присутності невеликого хору, церковних свічників і підставок із черепами, та закінчуючи "ритуальними" діями учасників гурту — виходу гітариста на сцену під звук дзвіночка або розмахування вокалістом Варфоломієм кадилом та іконою над завороженим натовпом. Усе це добре допомагало утримувати увагу глядачів і чудово працювало на створення потрібної енергетики вечора.

Публіка дуже тепло вітала гурт і було чітко видно, що більшості присутніх хотілося як слід помошитися у перших рядах біля сцени, але, на жаль, місця було зовсім мало і розгулятися було просто ніде. Ймовірно, настільки щільне скупчення людей у залі вплинуло на те, що звук під час концерту був трохи глухуватий. В іншому, претензій у мене ніяких немає. Концерт закінчився по завершенню фінального треку "Yekteniya 8", після якого гітарист і лідер проекту Христофор неспішно загасив свічки і роздав їх охочому до продовження натовпу, який із жадібністю вихоплював сувеніри з рук музиканта.

Тепер залишається сподіватися на швидкий вихід другого альбому і нові гастролі гурту, які напевно зачеплять і Україну, де Batushka зустрічають з настільки великим ажіотажем. А у найближчих планах проекту — завершення гастролей на підтримку "Litourgiya" низкою концертів у Європі. З усіма датами туру можна ознайомитися за посиланням.

Звіт — Anastezia G.
Фото — Mila Immortality
Редакція Noizr дякує гурту Batushka за допомогу в отриманні акредитації