​Рецензія на альбом "With Doom We Come" Summoning
— 7/10

Summoning — колектив, який ніколи не викликав у мене особливого інтересу, і навіть не дивлячись на те, що вони разом із Abigor є частиною австрійського синдикату, а також одним із найбільш відомих австрійських блек-метал-гуртів, їх музика ніколи не знаходила у мене відгук. Маю зізнатися, що я в принципі не є великим шанувальником "атмосферної" музики, віддаючи перевагу більш композиційно складним і брутальним темам.

Для Summoning не характерно ні те, ні інше — їх музика звучить спокійно, розмірено і послідовно протягом усієї години їх 8-трекового релізу. Для тих, хто ніколи раніше не чув записи Summoning, це та музика, під яку слід грати в Ocarina of Time, The Elder Scrolls або ще краще у Middle Earth: Shadow of War. Summoning — фанатики Толкіна (якими, ймовірно, є більшість типових блек-метал-команд). Музика навіває думки про фантастичні землі, де живуть орки і ельфи, де відбуваються епічні битви, і комусь це припаде до смаку, але не мені.

Пісні плавно змінюють одна іншу, проте вони мало чим відрізняються, бо структурно усі вони доволі схожі, а набір інструментів однаковий. Чесно кажучи, такий підхід викликає у мене двоякі враження — з одного боку, це робить "With Doom We Come" послідовним через що він сприймається як єдине ціле, а з іншого боку, на цьому релізі не можна виділити хоч один трек із загалу, так як кожна пісня плавно змінюється наступною схожою композицією.

Пісні мають гарні аранжування, без акцентування на окремих елементах, кожен трек — це немов гобелен, витканий із різних партій, де кожен інструмент і вокал, звучать в унісон з іншими. Єдину претензію у мене викликають клавішні, через свій занадто синтетичний підземельний звук, однак це все справа смаку, і, ймовірно, таке звучання було обрано свідомо, а не через відсутність альтернатив.

"With Doom We Come" — типовий альбом Summoning, який, на щастя чи на жаль, повністю відповідає попередній роботі групи. Цей факт, ймовірно, тільки обрадує шанувальників колективу, які чекали такого релізу аж з 2013 року — з моменту виходу лонгплею Summoning "Old Mornings Dawn" та однойменного дебютника Caladan Brood. "With Doom We Come" легко знайде відгук у стовідсотково відданих фанатів гурту; але цей тип блеку досить вузько направлений (що, втім, не означає нічого поганого). Summoning зайняли свою нішу в піджанрі атмосферного фентезійного блек-металу, їх новий реліз напевно задовольнить надії і очікування шанувальників, однак ця музика навряд чи сподобається поціновувачам більш важкого блеку.

Я не можу звинувачувати альбом в тому, на що він націлений; він створює фантастичну атмосферу і відповідає високому рівню якості, характерному для Summoning, проте я не вважаю, що з цим альбомом потрібно обов'язково ознайомитися, мені важко виділити окремі його фрагменти, в нього не має особливих моментів, які і закарбовувалися у пам'ять, альбом не змушує вас перерватися від справ і сфокусуватися лише на прослуховуванні музики. То, якщо ви не є затятим шанувальником цього стилю, для вас цей альбом стане хорошим фоновим шумом. Для тих же, хто навпаки є великим шанувальником Summoning, "With Doom We Come" рекомендується до прослуховування.

Перклад з англійської — Anastezia