Огляд нового альбому Gazpacho "Molok"

Огляд нового альбому Gazpacho "Molok"

Спостерігаючи за новинами на Noizr Zine, ви могли відслідкувати цілу низку релізів 2015 року, які відзначилися унікальністю звучання. Такі альбоми виділяються використанням нетривіальних для важкої музики інструментів або ж особливими ідеями музикантів. Зовсім недавно ми згадували запис вокалу для проекту Myrkur у стінах стародавнього склепу, говорили про народні інструменти у творчості українського колективу Sectorial та описували шалені саксофонні партії рокерів Shining.

Норвежці Gazpacho, йдучи в ногу з часом, певно знають, як здивувати слухачів. Постійно працюючи над своїм дивакуватим, містичним образом, гурт створює вражаючий матеріал у стилях alternative / progressive / art rock. Доволі часто в їх музиці присутні фолкові мотиви, використання смичкових, струнних або ж клавішних інструментів. Як й ім'я колективу, а це назва іспанського супу "Гаспачо", концептуальні альбоми колективи являють собою поєднання різних стилів і наявність вигадливих, непередбачуваних ідей.

Сьогодні гурт представляє свій дев’ятий студійник. Ексцентричний "Molok" відкриває слухачеві Норвегію 20-х років минулого століття. Це історія людини, яка розмірковує на одвічну тему протистояння науки та релігії. Вона задається питанням, кому молиться віруючий і чи почує його камінь, якому так старанно схиляються у молитві. Реліз альбому відбувся 23 жовтня на британському лейблі Kscope. У мережі нову роботу колективу назвали платівкою, здатною докорінно змінити суспільне уявлення про віровчення.

"У нашій історії головний герой знаходить істину відповідь (на питання про існування Бога — Noizr Zine), і будує певну машину, "Молок", аби створити примарний всесвіт для пошуків Бога," — розповідає клавішник і продюсер Томас Андерсен

Gazpacho Thomas Andersen

"Molok" стає новою сходинкою у дискографії Gazpacho, поєднуючи значно більше містики, емоцій і дещо меланхолійного настрою у порівнянні з попередніми релізами. Трек-лист альбому складається з дев'яти різнохарактерних композицій, в яких зустрічаються мелодійні гітарні партії, клавішні супроводи, що перекликаються з мотивами співочої скрипки, звучанням декількох видів флейти та "уханням" давніх барабанів бонґо. Платівка насичена норвезьким фольклором, більшою мірою це старомодні мелодії за участі акордеону і різного типу струнних інструментів.

1. Park Bench
  2. The Master's Voice
  3. Bela Kiss
  4. Know Your Time
  5. Choir of Ancestors
  6. ABC
  7. Algorithm
  8. Alarm
  9. Molok Rising

Щодо унікальних складових, для запису альбому були запрошені сесійні музиканти. Якщо ж бути більш точним, це акордеоніст Стен Карстенсен і археолог Гермунд Коллтвеіт, фахівець стародавнього музичного мистецтва.

Томас Андерсен: "Карстенсен — найкращий у світі акордеоніст і експерт з балканської музики, тому було б нерозумно не залучити до запису настільки обдаровану особистість. Гермунд Коллтвеіт — археолог, що знається на звучанні інструментів кам'яного віку, він досліджував і відтворював для нас стародавні ритуальні мотиви."

Альбом чіпляє не тільки, як новий незвичайний реліз норвежців. Інтригуючим є і той факт, що Gazpacho фактично вдалося переплюнули всіх, хто намагався привернути увагу до своїх релізів, використавуючи рідкісні інструменти. На новому диску "Molok" можна почути живу музику часів Льодовикового періоду. Серед екзотичних інструментів виділяються предмети з каменю та кісток тварин. Більше за інших вражає так званий співаючий камінь Скара, 10,000-річний експонат, який зазвучав завдяки запрошеному до студії археологу. Іншими словами, це найдавніший інструмент із коли-небудь записаних на музичному альбомі.

"Molok" виданий і вже доступний на CD, вініловій платівці, а також у електронному форматі. Бажаючим почути Gazpacho наживо варто терміново обміркувати коротку відпустку або ж вихідні. У день релізу гурт вирушив до європейського туру, відвідавши Польщу, Німеччину та Нідерланди. У найближчі кілька тижнів музикантів очікують в Англії та Норвегії.

Дивіться також: Концертне відео Gazpacho "Golem" з DVD "Night of the Demon"

Цитати з інтерв'ю: Echoes And Dust