​Ніяких розмов про старість. Рецензія на альбом Motörhead "Bad Magic"

Леммі в студії — Ніяких розмов про старість. Рецензія на альбом Motörhead "Bad Magic"
Леммі в студії
Леммі: "Я ніколи не думав, що зістарюся, і я досі не відчуваю себе таким".

Ось на кого не поскаржишся з приводу відсутності нового матеріалу, так це на піонерів справжнього харду та хеві Motörhead. Команда легендарного Леммі, в буквальному сенсі цього слова, "застрягла" у рокових 80-х, коли щорічний вихід нової платівки був запорукою успіху справжньої метал-банди. І хто б що не говорив про те, як змінилася музика, британським рокерам начхати, їхня справа — потужний хард-рок, відчайдушний хеві-метал і безсмертний рок-н-рол. Всього через півтора роки після гучного "Aftershock" гурт став дражнити своїх фанів тизерами і фотографіями зі студії. Пізніше чутки підтвердилися і вже з другим альбомом Motörhead впевнено переступили межу двох десятків студійних робіт. Реліз "Bad Magic" відбувся 28 серпня на лейблах Motörhead Music і незалежному UDR Music.

Motorhead Bad Magic

1. Victory Or Die
  2. Thunder & Lightning
  3. Fire Storm Hotel
  4. Shoot Out All Of Your Lights
  5. The Devil
  6. Electricity
  7. Evil Eye
  8. Teach Them How To Bleed
  9. Till The End
  10. Tell Me Who To Kill
  11. Choking On Your Screams
  12. When The Sky Comes Looking For You
  13. Sympathy For The Devil (The Rolling Stones Cover)

Альбом представлений у кращих традиціях олдскульних металістів, починаючи з містичного назви "Bad Magic" і закінчуючи самою музикою. Платівка складається з 13 композицій, серед яких настільки ж тематичні за назвами треки "The Devil", "Thunder & Lightning", "Evil Eye" та ін. Загальна тривалість CD не перевищує 42 хвилини.

Напевно, ні для кого не буде подивом, що і на 22-му студійнику Motörhead зберегли всі властиві їм риси: неприборкана швидкість, галопні ритми, важкі, вибухові рифи і класичні соло. Альбом випромінює неймовірну енергією, це нескінченний драйв і тотальний хаос. Музика, як завжди звучить злагоджено і соковито. Гітарні партії Філа Кемпбелла сповнені зухвалості, впевнених стрибків темпу і різких переходів від куплетів до сольних частин. Леммі, у свою чергу, продовжує обсипати слухача технічними басовими рифами. Загальну картину доповнюють характерні для хеві-металу ударні Міккі Ді. Приголомшливий звук завжди був візитною карткою британців, сьогодні ряди громових альбомів поповнює і "Bad Magic", зробіть звук голосніше, це той самий старий добрий Motörhead.

Вокал Леммі, як найчастіше буває, чути вже після гучних гітар та ударних. Проте звучить він вельми впевнено, хоч у голосі помітно відчувається вплив віку. Альбом слухається на одному диханні і причиною цьому, безумовно, може бути певна типовість, яка спостерігається у всій дискографії гурту. Та сьогодні музика Motörhead вже не піддається схожій критиці, це вироблена роками класика, це окремий жанр, який також можна просто назвати "Motörhead".

Серед найвражаючих композицій слід виділити головний трек "Victory Or Die", швидкий, технічний "Thunder & Lightning", "Teach Them How To Bleed" з навіженим соло і досить важкий "Choking On Your Screams". Не обійшлося на платівці і без ліричних творінь Леммі, із серії "Don’t Let Daddy Kiss Me", "I Ain’t No Nice Guy" або ж "Mama, I'm Coming Home", що була написана у свій час для Оззі. Дев'ятий трек "Till The End" стає напівакустичною, м'якою хард-роковою піснею, з глибокою смисловий лірикою. Ну, а наостанок британці відіграли досить своєрідний кавер на скандальний хіт Rolling Stones "Sympathy For The Devil".

"Bad Magic" — черговий гарматний залп славної команди. Але, як не сумно, склалося враження, що це яскравий феєрверк на прощання. Нічого подібного музиканти не заявляли, і незважаючи на часті проблеми із здоров'ям Леммі, Motörhead активно збираються в тур на підтримку нового альбому і 40-річчя гурту. Хто знає, можливо, ці віддані своїй справі хлопці вже збирають ідеї для наступної платівки.

Слухати повністю альбом "Bad Magic" Motörhead

Цитата з інтерв'ю: Team Rock