​"Ми живемо під червоною хмарою". Огляд альбому Amorphis​ "Under The Red Cloud"

"Ми живемо під червоною хмарою". Огляд альбому Amorphis "Under The Red Cloud"

Дискографія фінських металістів Amorphis — чудовий приклад того, як гурт може вдосконалювати свій стиль і жанр протягом багатьох років. Ще у 1992-му музиканти заявили про себе, як death metal колектив. Двома роками пізніше одна з кращих платівок "Tales From The Thousand Lakes" стає першим кроком у бік жанру progressive metal. Amorphis експерементують з чистим і екстремальним вокалом, їх рифи стають брутальнішими, музика набуває насиченості, перших фолкових мотивів. Від релізу до релізу нові учасники приходять на зміну попереднім. У той же час, перебуваючи у пошуках свого звучання, гурт зберігає концептуальність і тематику робіт, а саме: активне використання фінської народної музики, поезії, епосу і легенд. Сьогодні колекція студійних альбомів поповнюється дванадцятою платівкою "Under The Red Cloud", реліз якої відбувся 4 вересня на лейблі Nuclear Blast. І, схоже, це наша можливість оцінити один із найбільш багатогранних, глибоких і справді крутих записів Amorphis.

Amorphis 2015

1. Under the Red Cloud
  2. The Four Wise Ones
  3. Bad Blood
  4. The Skull
  5. Death of a King
  6. Sacrifice
  7. Dark Path
  8. Enemy at the Gates
  9. Tree of Ages
  10. White Night

Бонус-треки:

1. Come the Spring
  2. Winter’s Sleep
"Все, що я можу сказати,"Under The Red Cloud", особисто для мене, увійде до трійки кращих альбомів Amorphis," — коментує гітарист гурту Еса Холопайнен.

Альбоми останніх років стали далеко не найуспішнішими і це факт. Після досить змістовного "Silent Waters" (2007) гурт знову кинувся на пошуки свого жанру, випускаючи справжні експериментальні платівки. Тим не менш, сьогодні ми бачимо, що Amorphis досягли мети, яку вони так завзято переслідували. Якщо ж говорити, як є, "Under The Red Cloud" не став унікальним у своєму жанрі, це progressive, місцями melodic death/folk metal, який зазвичай грає колектив. Цілком ймовірно, що більшість навіть почує мотиви, рифи, що ніби вже зустрічалися раніше і це справді так. Але, за деяких обставин, якими могли стати натхнення, раптові творчі пориви, години наполегливої праці в студії, гурт записує альбом, у якому панує повна ідилія. Це вдосконалення всього, що доводилося чути від Amorphis раніше.

"Under The Red Cloud" вражає насиченістю і повнотою звуку. Гармонія і буквальна єдність всіх учасників гурту відчутна у кожній композиції. Гітари звучать майстерно, це важкі віртуозні рифи, каверзні, спритні соло та місцями глибокі, мелодійні пасажі. Вокал на висоті, злагоджене чергування гроулу і чистого голосу. Музика сповнена численними клавішними партіями і фолковими мотивами, які значно підкреслюють загальний, дещо містичний настрій платівки. Цього разу основною темою стає, фактично, взаємовідношення людини і навколишнього середовища.

"Подібно "Калевала"* це опис природних явищ, пір року і людського розуму. Опис ситуації, коли надія і невпевненість змінюють один одного. Спроба отримати пораду від вищих сил. Вірші не утворюють повної історії, як такої, але вони пов'язані однією темою. Ми живемо під червоною хмарою і, знову ж таки, час розсудить нас всіх," — розповідає Пекка Каінулайнен, "духовний наставник" гурту та автор лірики альбому

* "Калевала" — калеро-фінський поетичний епос, що складається з 50 рун (пісень). Ліг в основу другого студійного альбому "Tales From The Thousand Lakes" (1994), який згодом став класичним для Amorphis.

У якості синглу гурт опублікував у мережі свій перший трек "Death Of A King" — потужну, віртуозну композицію у стилі progressive, записану за участі запрошених музикантів. Трек виділяється громовими партіями перкусії Мартіна Лопеса (Soen, Amon Amarth) та основним мотивом флейти Крігеля Гланцмана (Eluveitie).

Еса Холопайнен: "Це було честю для нас, записувати "Death Of A King" за участі таких талановитих музикантів. Кожен з них вклав частинку себе, свій характер і це вийшло чудово."

Як трійку найбільш вражаючих композицій можна виділити "Under The Red Cloud", "Bad Blood" і згаданий вище сингл "Death Of А King". Цілком ймовірно, що знайдуться й інші думки з цього приводу, адже практично кожна композиція є окремою складовою загальної приголомшливої картини Amorphis. У той же час, є на платівці і слабке місце — шостий трек "Sacrifice". Досить не погана пісня, якщо судити про неї поза межами "Under The Red Cloud", але це ніщо інше, як вельми банальний і передбачуваний мотив.

Еса Холопайнен: "Продюсером "Under The Red Cloud" виступив Йенс Богрен, його робота над альбомом виявилася просто неймовірною. У піснях багато різних елементів, але кожна нота в ідеальній гармонії, як результат — запис доволі важкий і мелодійний."

Працюючи над платівкою Amorphis серйозно підійшли і до оформлення обкладинки, автором якої став відомий художник Валнуа Мортасонг.

Еса Холопайнен: "Валнуа добре відомий завдяки своїм роботам для гуртів Laibach, Paradise Lost, Watain, Behemoth та багатьох інших. З ним було дуже приємно працювати, так як він отдразу схопив тему альбому. Кольори і елементи відмінно передають музику."

Відігравши за літо кілька концертів у Європі на честь 20-річчя платівки "Tales From The Thousand Lakes", музиканти активно готуються до масштабного туру на підтримку нового альбому, який розпочнеться вже у цьому місяці. Адже у різних країнах їх чекають фанати, які гідно оцінили "Under The Red Cloud".

Найближчі дати туру Amorphis

Цитати з інтерв'ю: 1, 2