"More like filler than killer": Рецензія на альбом "Down Below" Tribulation
— 7/10

"Down Below" — новий повноформатний альбом від шведських прогресив/дез/блек-металістів Tribulation, з творчістю яких я був знайомий до цього моменту досить поверхово. Проте, мене інтригував їх новий реліз, бо свого часу ця група привернула мою увагу обнадійливим дебютником "The Horror", який помітно виділяв Tribulation на тлі інших команд цього жанру.

Однак багато що змінилося і Tribulation перетворилися в одну з тих дез/блек-метал-формацій, чия музика має досить мало спільного з кожним із вищезгаданих напрямків і більше нагадує каламутну суміш під назвою "екстремальний метал", що зазвичай означає: дисторшн тут, тремоло там, щіпка бластбіту і трохи різкого вокалу отут. Перед Tribulation стоїть непросте завдання, тому що їх насправді мало що зараз виділяє з величезної кількості схожих гуртів — їм не вистачає прогресивних елементів Ihsahn і Opeth, експериментальності Arcturus і Solefald, рифів у стилі Keep of Kalessin або Carcass, а також люті і агресії Behemoth або Anaal Nathrakh.

Насправді в цьому релізі немає нічого справді "екстремального", весь той час, поки я його слухав, мене не покидали думки в стилі — "хто їх цільова аудиторія?" і "хто взагалі це придбає?", і мова не про те, що це жахливий альбом, але, швидше за все, поціновувачі їх ранніх робіт будуть розчаровані відсутністю агресії на "Down Below". Це розмірений, середньотемповий альбом із досить безхитрісним музичним підходом. У музичному плані він не може похизуватися нічим з того, що ви б не чули раніше, як немає тут і того, що могло б вас зачепити або вразити. Альбом звучить так, наче Dissection часів "Reinkaos" вирішили зробити кавери на треки The Sisters of Mercy — дисонуючі м'які рифи звучать зовсім як більшість готичних фанатських записів, продакшн досить "тонкий" і без панчів, що говорить про те, що єдині реальні "екстремальні" елементи на цьому альбомі — це вокальні партії.

Трек-лист "Down Below":

1. The Lament
  2. Nightbound
  3. Lady Death
  4. Subterranea
  5. Purgatorio
  6. Cries from the Underworld
  7. Lacrimosa
  8. The World
  9. Here Be Dragons

Бонус-трек:

1. Come, Become, to be

Само собою зрозуміло, якщо реліз неагресивний або важкий — це не робить його автоматично поганим або слабким, просто коли група не робить вірну ставку на написання хедбенгінг-композицій, то в цьому випадку альбом повинен виділятися чимось особливим, і в цьому якраз і полягає проблема "Down Below". Альбом створює враження дуже вивіреного запису, тут немає нічого новаторського — навпаки є тільки перевірені і випробувані формули, вже знайомі завдяки багатьом хеві-метал-релізам. Такими треками як "Nightbound" і "Subterranea" колектив демонструє явну здатність писати теми, які можуть закарбовуватися у пам’ять, і в той же час на лонгплеї присутні доволі прохідні композиції, такі як "Purgatorio", "Lacrimosa" і "Come, Become to be". Весь альбом, нехай він і сприймається як цілісний твір, проте проходить повз вас під час прослуховування — "more like filler than killer" (заповнює, але не вражає).

Це повертає мене до попереднього запитання: "На кого ж розрахований цей альбом?". Мені справді здається, що це реліз для тих, хто хоче заглибитися в більш екстремальну музику, ніж Slipknot або будь-яка інша ванільна команда, яка є групою місяця за версією журналу Kerrang!. "Down Below" сприймається як альбом для тих, хто тільки-тільки вирішує доторкнутися до більш екстремальних речей, як альбом, який може зайняти місце поруч із такими релізами як "In Sorte Diaboli" Dimmu Borgir, "Swansong" Carcass та "Come Clarity" In Flames.

Рецензія — Dan спеціально для Noizr Zine