​Kampfar "Profan". Завершення трилогії норвезьких металістів

Kampfar "Profan". Завершення трилогії норвезьких металістів

Двадцять років наполегливої роботи над собою не можуть просто пройти безслідно. За цей період музиканти Kampfar вдосконалили свій стиль, манеру виконання і техніку жанру. Всі навички були відпрацьовані новими досить сильними релізами. Сьома студійна платівка, яка вийшла у п'ятницю, 13 листопада, викликала бажання вкотре пробігтися по дискографії норвежців. Тут і можна спостерігати увесь процес переродження, як з двох любителів гурт перетворився на агресивну машину значних розмірів.

"Profan" – фінальний альбомом певної серії Kampfar, що розпочалася з релізу "Mare" 2011 року. Платівка розкривала тему життя серед відьом і всякої нечисті, проводячи паралель минулих років і днів похмурої сучасності. Продовжив цю тему шостий студійник "Djevelmakt" 2014-го, який можна вважати одним із кращих у дискографії гурту. Його концепція занурювала слухачів до жалюгідного підземного існування серед щурів і покинутих, темних душ. У свою чергу "Profan" підводить підсумок трилогії, руйнуючи всі надії на яскравий промінь сонця. Це найгірший із пройдених етапів, "це відсутність надії, життя у мерзенності та підпорядкування законам Смерті з Косою", згідно коментаря вокаліста Dolk.

Проте, якщо життя від релізу до релізу стає все більш нестерпним, то роботи Kampfar дедалі більше вражають шанувальників жанру. Гурт так само успішно використовує свій фірмовий стиль, поєднуючи блек-метал і фолкові мотиви. У той же час "Profan" несе в собі подвійну порцію агресії і швидкості попередніх альбомів. Важкі рифи тепер звучать вправніше, швидше. Вони сповнені люті, похмурого настрою і завзятих ритмів. У порівнянні з попередніми записами, більшість пісень нового альбому відрізняються справді нестримними ударними, тут менше мелодики і тривалих переходів. Це рушійна сила, потужний порив несамовитості від першої до останньої композиції.

Трек-лист альбому складається із семи пісень, в яких досить злагоджено поєднуються і елементи інших жанрів. На записі можна розчути риси блек і навіть вікінг-металу, трешеві ритми. Вокал в більшій мірі екстремальний, але зі змінами на бадьорий і агресивний чистий голос.

До трійки найбільш потужних пісень нового альбому можна віднести"Profanum", "Skavank" і "Tornekratt". Разом із цим, шостий трек "Pole In The Ground" здався композицією, яка могла б охарактеризувати диск в цілому. "Pole In The Ground" має найбільш насичену атмосферу, містичний настрій та чергуваня важких ритмів, від шаленої швидкості до більш мелодійних мотивів. Загалом весь альбом, тривалість якого не перевищує сорока хвилин, виявився досить драйвовим. Платівку варто послухати більше одного разу. Кожне наступне прослуховування відкриє вам нові моменти, якими так відзначився "Profan".

Звернемо увагу й на інші досягнення Kampfar — вперше за час кар'єри гурт представив у мережі офіційне відео, ролик до синглу "Daimon":

Офіційний стрім нового альбому Kampfar