"Hammer Of The Witches": Нова глава жахливих повістей Cradle of Filth

"Malleus Maleficarum", саме таку назву у далекому 1486 році отримав "трактат по демонології і належні методи переслідування відьом", що у перекладі з латині звучить не інакше, як “Hammer Of The Witches" (“Молот Відьом"), який і став основною концепцією одинадцятої студійної платівки британських екстрим-металістів Cradle of Filth. Потужний і дещо непередбачуваний реліз вийшов у світ 10 липня на лейблі Nuclear Blast.

Вже за два роки після презентації останнього лонгплею, у листопаді 2014-го гурт знову відправився до студії для запису нового альбому. "Традиція" змінювати склад учасників щоразу при написанні нового матеріалу, яка склалася за роки існування Cradle of Filth, залишилася актуальною, і вже у кінці року фронтмен гурту Дені Філт вперше прокоментував майбутній реліз:

"Ми зараз у новому складі, тож все має бути на вищому рівні, і ми неодмінно побачимо своїх старих фанів. У процесі написання альбому ми працюємо над гармонією двох гітар, що надасть музиці ще більше швидкості та мелодійності."

Варто зазначити, що нове звучання, якому, до речі, також властиво змінюватися від релізу до релізу колективу, і справді створює навколо альбому "Hammer Of The Witches" вражаючу атмосферність: майстерне поєднання досить важких гітар, зловісних рифів і мелодійних, похмурих пасажів, лише підкріплюються унікальним вокалом Дені Філта.

Вже 14 травня, розвіявши всі розмови і чутки про те, що гурт давно відіграв своє, Cradle of Filth представили новий сингл і офіційне відео до симфо-метал композиції "Right Wing Of The Garden Triptych", яка в подальшому стала однією з найсильніших пісень нового альбому.

“Hammer Of The Witches" складається з 11 композицій, делюкс-видання включає дві бонусні пісні:

1. Walpurgis Eve
  2. Yours Immortally...
  3. Enshrined in Crematoria
  4. Deflowering the Maidenhead, Displeasuring the Goddess
  5. Blackest Magick in Practice
  6. The Monstrous Sabbat (Summoning the Coven)
  7. Hammer of the Witches
  8. Right Wing of the Garden Triptych
  9. The Vampyre at My Side
  10. Onward Christian Soldiers
  11. Blooding the Hounds of Hell

Бонус-треки:

1. King of the Woods
  2. Misericord

Альбом відкривається чистою симфонікою, досить своєрідним треком в півтори хвилини "Walpurgis Eve". Атмосфера нагнітання, низка лякаючих звуків і моторошна скрипка, що буквально змусить вас чітко уявити картину "Вальпургієвої Ночі". Подібний старт є візитівкою гурту, що проводить слухача у новий світ чергового похмурого розділу великого концептуального збірника творчості Cradle of Filth. В той же момент, щойно ви заслухались мелодійністю першого треку, до вашої свідомості вривається істино скажений, осатанілий ритм композиції "Yours Immortally...". Вражаюча кількість ударних, шалені клавішні ритми та унісон важких гітар, про які у своєму інтерв'ю згадував Філт.

Cradle Of Filth

Кожний наступний трек альбому – чергова повість, присвячена тематиці зловісного трактату, демонічних подій XV століття. До трійки найбільш вражаючих композицій можна віднести "Deflowering The Maidenhead, Displeasuring The Godless", "Blackest Magick In Practice", а також раніше згадуваний сингл "Right Wing Of The Garden Triptych". Їх особливість – наповнення розкішним і злагодженим звучанням чисельних інструментів, більш ніж доречний, пронизуючий жіночий вокал Ліндсі Скулкрафт, та, звично ж, сильна рифова складова кожної з пісень.

Безумовно, з-поміж композицій спостерігається певна одноманітність ритму та переходів від швидких до мелодійних рифів, досить схожим чином основні мотиви доповнені супроводом клавішних інструментів. В деякій мірі критики може зазнати й доволі одноманітний вокал. Виникає питання, чому б не розбавити альбом, ту, чи іншу композицію чистим вокалом, навіть ліричним? Та, мабуть, необхідно пам'ятати, що, незважаючи на постійну зміну стилю звучання, гурт все ж таки притримується жанру симфо-метал, фанами якого є мільйони слухачів Cradle of Filth у всьому світі.

Професійне, сильне і насичене аранжування стає основою нового альбому Cradle of Filth, нового звучання колективу, який пройшов у своїй дискографії через низку метал-жанрів. Вкотре слухачам надається можливість оцінити прагнення гурту до вдосконалення, пошуку нових ідей. "Hammer Of The Witches" — альбом, який займає почесну одинадцяту позицію у списку релізів британських екстрим-металістів.