Check 'Em All: Whoredom Rife, Druj, Thron, Demonbreed, Unleashed та Selvans

Нова добірка блек-метал-релізів, випущених у 2018 році. Для цього матеріалу рубрики Check 'Em All були відібрані альбоми і EP гуртів Whoredom Rife (NO), Druj (US), Thron (DE), Demonbreed (DE), Unleashed (SE) і Selvans (IT).

Whoredom Rife — "Nid — Hymner av Hat"

Колись Норвегія була яскравою дороговказною зіркою для БМ спільноти, однак останнім часом тут насилу створюють блек, який міг би конкурувати з інноваціями і якістю того, що відбувається за межами "дому" цього жанру. Я не впевнений чи змінять Whoredom Rife обличчя сцени, але я можу з упевненістю сказати ось що: вони випускають хороший класичний блек-метал.

Оголивши справжню сутність, Whoredom Rife проробляють переконливу роботу, пробуджуючи темну і таємничу природу походження блек-металу. Тут є відтінки Dissection, нота Mayhem, аура Watain, що ширяє навколо — і все це в поєднанні з олдскульним, просоченим реверберацією вокалом працює і звучить добре. Це не схоже на наслідування класиків і виглядає самодостатнім. Можливо, група не винаходить велосипед, але Whoredom Rife роблять до біса хорошу роботу зі створення класичного блеку, який задовольнить будь-якого, хто сподівається побачити повернення блек-метал-гуртів норвезького калібру.

7.5/10

Druj — "Chants to Irkalla"

Чесно кажучи, "Chants to Irkalla" мене здивував, адже більшість дез/дум-проектів звучать досить посередньо; насправді, немає кращого почуття, ніж коли тобі доводиться змінити свої упереджені судження! "Chants to Irkalla" — це порція потужного, гнітючого дез/думу. Альбом рясніє злістю і звучить почасти, як Teitanblood, коли виникають партії повільного розривного груву. Стіна фузз-гітар, як задушлива ковдру, пронизана чудовим вокалом і майстерно виконаними громовими ударними.

Складність більшості альбомів цього жанру полягає в утриманні уваги слухачів, оскільки музика стає монотонною. Druj можуть пишатися своїм дебютом, це постійно мінливий, чарівний 45-хвилинний реліз, який мало хто зможе перевершити. Дез/дум — стиль не для всіх, але його шанувальники і навіть ті, хто отримує задоволення від нищівно повільних фрагментів war-металу, явно відкриють для себе з цим альбомом щось круте.

8/10

Thron — "Abysmal"

"Abysmal" сприймається так, як ніби слухаєш забутий альбом Dissection, Necrophobic або Unanimated. У цьому міксі з трешу/блеку/дезу настільки відчуваються впливи багатьох класичних мелодійних формацій Швеції, що буде цілком пробачно, якщо ви не знали, що це гурт із Німеччини, який випустив свій дебютник лише минулого року.

Музика на альбомі щільна і спростовує "недосвідченість" гурту, кожна пісня добре продумана і демонструє певне внутрішнє чуття Thron, яке зазвичай не спостерігається у колективів, поки вони не накопичать у своїй дискографії хоча б кілька альбомів. Все, починаючи від інструментальної частини до продакшену, показує групу, яка добре розбирається у створенні цікавої музики. Єдине, на що хочеться вказати — те, що "Abysmal" — альбом, який не обов'язково прозвучить "свіжо", велика його частина — це добре уторована іншими колективами стежка, про які я згадував вище. Подібний стиль блек-металу, звичайно, сьогодні не на піку популярності, і я не перестаю шукати відповіді на запитання, чи був у нього в принципі свій "зоряний час". Можливо, тут немає передумов для інновацій, але багатьом шанувальникам, які як і раніше дорожать такими командами, як Naglfar, Sacramentum, цей реліз принесе задоволення.

7/10

Demonbreed — "Hunting Heretics"

Створений з попелу Lay Down Rotten, Demonbreed грає класичний дез-метал у дусі таких колективів, як Entombed, Grave і Dismember, щільна стіна нищівних рифів, змішаних із помітними партіями лід-гітари і мелодіями, все це звучить дуже ностальгічно з присмаком фірмового шведського звучання. Так як багато хто з цих оригінальних шведських виконавців або відмовився від свого оригінального звучання, або наважився на нові музичні напрямки, для такої групи, як Demonbreed, з'явилося досить місця, щоб заповнити цю порожнечу.

Групи, які створюють подібну музику, завжди будуть користуватися попитом, єдина проблема — в тому, щоб якось виділитися серед інших команд, і я не впевнений, що Demonbreed вдалося це. Їх реліз не зміг змусити мене віддати перевагу йому, а не якомусь з більш "класичних" альбомів шведської сцени. Музика звучить професійно, продакшн — живо і виразно, повністю відповідаючи матеріалу, але цього недостатньо, аби якось виділитися на тлі інших. Можливо, це вдасться наступному альбому?

6/10

Unleashed — "The Hunt for White Christ"

В останні роки Unleashed включили більше блек-метал-елементів до своєї музики, зберігаючи при цьому основу з дет-металу, і "The Hunt for White Christ" продовжує цей підхід, будучи збудованим на фундаменті з щільного мелодійного дез-металу.

Занадто багато мело-дезу виходило останнім часом, і він став настільки популярним, що фраза "чим більше знаєш, тим менше цінуєш" витала навколо цього жанру, як хмара з поганого повітря, але, на щастя, новий альбом Unleashed відмінно справляється з "очищення повітря" і нагадуючи вам, що саме колись зробило цей стиль настільки успішним.

Нещасливий 13 номер? Тільки не для Unleashed; "The Hunt For White Christ" демонструє групу, все ще переповнену рифами і готову показати себе. Це послідовний альбом, із витонченими гітарними партіями, чіпляючими ритмами, несамовитими ударними і шикарним продакшеном.

8/10

Selvans — "Faunalia"

Що відбувається, коли ви змішуєте разом фолк, блек-метал, похмурий синтезатор і Енніо Морріконе? Зазвичай ви очікуєте катастрофи, але Selvans якимось чином примудрилися впоратися з цим завданням вправно і переконливо. Що правда, навряд чи цей альбом буде всім до смаку, він — еклектичний, неспокійний і часом зовсім дивний, проте він кидає виклик логіці й об'єднує всі химерні елементи в одне зв'язне (хоча і нетрадиційне) ціле.

Це продуманий до дрібниць реліз, де кожен елемент чудово доданий в ту чи іншу пісню, і, хоча подібні вставки іноді дивують, вони, дійсно, перетворюють альбом на щось унікальне. Напевно, найточніше порівняння, яке я можу для них підібрати, це Mr. Bungle або Diapsiquir, і хоча музика у них дуже різна, але підхід до її написання, вельми схожий! Єдиний недолік "Faunalia", який я можу відзначити — у тому, що він з усіх сил намагається звучати важко, і, гадаю, під відповідний настрій він зайде відмінно, але для пошуку натхнення — навряд чи. Але для певних моментів це, безумовно, альбом, який потрібно цінувати і плекати.

8/10

Слухайте також: Sulphur Aeon, CNTMPT, Odious Devotion, Sigh і Shibalba

Рецензії — Dan Thaumitan