​6 речей, які ми дізналися на Brutal Assault 2018

6 речей, які ми дізналися на Brutal Assault 2018

З 8 по 11 серпня у чеському місті Яромерж пройшов 23-й музичний фестиваль Brutal Assault. Редакція Noizr Zine відвідала минулий захід і тепер готова поділитися 6 речами, які ми дізналися, побувавши на одному з провідних європейських метал-опен-ейрів.

1. Намагайтеся віддавати перевагу "маленьким" сценам на великих фестивалях

Aluk Todolo під час виступу

Чим більший/відоміший фестиваль, тим престижніше для колективу потрапити до складу його учасників. Через це навіть на дрібних сценах великих метал-заходів, як правило, виступають дуже цікаві і гідні команди. Тому для завсідників метал-концертів і фестивалів головна порада буде звучати так — не ходіть в 5-й, 10-й раз на хедлайнерів, замість них краще відвідайте сети нових невідомих для вас гуртів. На мою думку, деколи краще подивитися 5 хвилин сет "великого артиста", але зате повністю оцінити виступ менш розкрученої команди. Також з особистих спостережень можу відзначити, що дуже багато відвідувачів фестивалів витрачають даремно час, завчасно займаючи місце у першому ряду перед сценою, де повинна грати велика відома група, при цьому пропускаючи багато цікавого з того, що відбувається за межами головних сцен.

Хто сподобався цього року на маленьких сценах

Misþyrming

Aluk Todolo. Французька окультна група, чий невпинний сет занурив глядачів у стан трансу;

Arkhon Infaustus. Чудовий виступ французької блек/дезової команди з сатанинською тематикою, який приходив в абсолютно непідходящий для подібної музики час — вдень, коли спека була ще в силі;

Aura Noir. Забійний блек/треш у виконанні культових норвезьких музикантів;

Bölzer. Швейцарський дует, чиє шоу з легкістю втерло носа виступам "повноцінних" команд;

Misþyrming. Відмінно зіграний сет від однієї з провідних груп ісландської БМ сцени. Читайте за посиланням інтерв'ю з учасниками гурту;

Celeste. "Просто і зі смаком": чудовий матеріал, чудова подача і вдала фішка у вигляді світних червоних лампочок, які миготіли в диму сцени на головах музикантів.

Крім того, мені дуже сподобалася атмосфера на так званій K.A.L. сцені, присвяченій експериментальній музиці, — кілька цікавих виступів, зокрема еротик-перформанс у виконанні Hecate vs Instinct Primal, вдалося оцінити і там.

Хто сподобався на головних сценах

Стовпи полум'я під час шоу Behemoth

Behemoth. Можна по-різному ставитися до блогінгу Nergal'а, пафосних кліпів із гранично зрозумілим символізмом, однак мало хто буде сперечатися з тим, що цей польський гурт є одним із кращих концертних метал-команд сучасності;

Cannibal Corpse. Must-see колектив для будь-якого металхеда, а невпинний хедбенгінг Фішера — заскладний челлендж навіть для найбільш активного відвідувача метал-концертів;

Dead Congregation. Цей гурт став для мене одним із відкриттів цього року: потужна подача і якісний матеріал зробили сет DC одним із найбільш пам'ятних виступів минулого Brutal Assault;

Gojira. Ця група також є однією з топових команд сучасності з кращими шоу, але все ж для мене їх найсильніший виступ відбувся у 2013 році, коли я їх побачила вперше;

Laibach. Колектив, який я дуже давно хотіла побачити наживо, і чий сет мене ні на секунду не розчарував. Все, від виходу музикантів на сцену, якому передували слова "конферансьє", "Шановні пані та панове, зустрічайте — гурт Laibach!", до сценічного іміджу і сильної подачі з гипнотизуючим відеорядом — вигідно виділило Laibach на тлі інших команд. Єдиний мінус у виступі цієї словенської індустріальної машини — музиканти так і не зіграли хіт "Achtung!", пішовши зі сцени після виконання запальної "Tanz mit Laibach";

Marduk. На мою думку, ця група ніколи не розчаровує шанувальників своїми виступами. Музиканти відіграли по енергетиці одне з найбільш злих шоу минулого фестивалю, а матеріал їх нового альбому "Viktoria", як я і передчувала, чудово звучить наживо, ну а професійна подача Marduk — на мою думку, вже давно стала візитівкою гурту;

Myrkur. Частина моїх знайомих була відверто невдоволена великою кількістю композицій з чистим вокалом у сеті виконавиці, проте, на мій смак, симбіоз екстремальної музики і чистого співу — виглядає досить цікаво, плюс цей виступ вніс значну різноманітність у щільний дез/треш/блековий лайн-ап фестивалю. На жаль, співачка не змогла зіграти останню пісню, закінчивши сет раніше через проблеми з електрикою;

Wardruna. Для мене цей виступ став найкращим на фестивалі. Справжнє мистецтво в плані перформансу і музики, настійно рекомендую оцінити цю велич наживо.

...А також сподобались Belphegor, Dying Fetus та Harakiri for the sky.

Harakiri for the sky

+/-

Perturbator. Я давно чула про цей електронний проект і маю погодитися, музиканти гурту, дійсно, роблять чудове шоу. Однак маючи багаторічний досвід відвідування різних рейвів і концертів електронної музики, не можу сказати, що французькі музиканти зачепили мене більше, ніж ті ж Infected Mushroom, Igorrr або такі мастодонти, як The Prodigy або Aphex Twin;

Paradise Lost. Трохи зіпсувало враження від їхнього шоу дивно налаштована лід-гітара, яка постійно вибивалася із загального міксу;

Suicidal Tendencies. Мої основні претензії пов'язані з вокалом фронтмена Майка М'юїра, чия "жива" читка помітно поступається студійним записам. Однак, слід подякувати гурту за те, що свій головний хіт, "You Can not Bring Me Down", вони виконала на початку сету.

Suicidal Tendencies

Відверто погано

Carpathian Forest. До музики як таких претензій немає, але вокальне виконання, на мій смак, було одним із найслабших на всьому фестивалі.

2. По можливості залишайтеся на фестивалі до останнього

Причина тут проста — дуже часто найцікавіші, "обскурні" гурти ставлять грати після півночі, наприклад, в цьому році сети Marduk і Dead Congregation починалися о першій годині ночі, а Wiegedood взагалі вийшли на сцену о 2-йі. Наша порада — заздалегідь подбайте про шляхи відступу з фестивалю і запасайтеся силами, аби не пропустити одні з кращих шоу програми.

3. Купуйте музичні сувеніри

Окрім офіційного мерчу, який на Brutal Assault завжди виділявся якісним і незвичайним дизайном, ми рекомендуємо використовувати фестивалі як можливість поповнити власну музичну колекцію. На великих метал-івентах завжди присутні великі розкладки офіційних дістро CD, вінілів і бокс-сетів колективів, які вам буде набагато вигідніше купити на фестивалі, ніж потім замовляти через маловідповідальних перекупників або ж замовляти самостійно через інтернет, переплачуючи за доставку. Крім того, у вас є чудовий шанс, купивши диск улюбленої групи, дати його особисто на підпис музикантам на Meet & Greet.

4. Заздалегідь підготуйтесь до проведення часу на фестивалі

Дуже важливий пункт, ігнорування якого може зіпсувати вам весь фестивальний відпочинок. Завчасно подбайте про проживання, необхідний бюджет і речі, які вам слід взяти з собою. Заздалегідь дізнайтеся про всі плюшки івенту — де можна буде безкоштовно попити води, підзарядити телефон або прийняти душ. Сплануйте відпустку заздалегідь, вирішивши для себе: вам буде вигідніше і зручніше жити у готелі і приїжджати на фестиваль на шатлі або жити у наметі і ходити на виступи команд пішки? Можливо, вам буде найкомфортніше зняти житло подалі від заходу і їздити туди своїм ходом? Якщо вам важливо з комфортом відпочити після насиченої програми — в першу чергу дізнайтеся, що пропонує сам фестиваль. Можливо, в результаті ночівля у наметі в охоронюваному кемпінгу з душем і туалетом під рукою — стане тим мінімумом, який задовольнить ваші основні потреби. Також не забувайте завжди одягатися по погоді, не нехтуйте питвом достатньої кількості чистої води (пиво і лимонад не беруться до уваги!) і захистом від сонця — це вбереже вас від теплового удару і зіпсованого відпочинку.

5. Слідкуйте за фестивальними новинами і оновленнями

Щоб не нарватися на солд-аут і не пропустити зміни у програмі, періодично відстежуйте новини фестивалю, на який плануєте потрапити. Наприклад, цього року ще задовго до початку опен-ейру усі проходки на оглядовий майданчик, що знаходився навпроти головних сцен, були розпродані.

6. Спілкуйтеся і заводьте нових друзів

Міжнародний фестиваль — відмінне місце, аби завести нові знайомства. Для представників преси — це навіть не побажання, а пряма рекомендація. Крім того, якщо ви їдете на івент до іншої країни — це чудова можливість для вас попрактикуватися в іноземних мовах.

P.S. Що ще хотілося б відзначити про BA 2018

Напевно, головне винесене враження про минулий Brutal Assault — це те, наскільки помітно зросла кількість відвідувачів фестивалю, і, як уже згадувалося раніше, людей було так багато, що оглядовий майданчик був розкуплена ще до старту опен-ейру. Значне збільшення відвідуваності у порівнянні з попередніми роками вплинуло і на чистоту території — на деяких ділянках стояв характерний аміачний запах, а величезні пакети зі сміттям, не встигаючи вивозити, просто складали недалеко від головного входу на фестиваль.

Що стосується харчування і дозвілля, то на BA відвідувачів, як і зазвичай, чекала смачна і різноманітна їжа і напої, а також велика кількість товарів/мерчу і активностей (включаючи автодром). Радує, що згадана мною у звіті 2016 року проблема з чергами на отримання браслетів — вже стала неактуальною.

З питань безпеки — також немає особливих нарікань. Увечері у четвер на одному з пагорбів поруч із головними сценами почалася пожежа, і дві чергові пожежні бригади зреагували миттєво — з гучними сиренами вони виїхали на місце загоряння і загасили його в найкоротший термін.

На відміну від команди пожежників і техніків, подібним високим рівнем виконання обов'язків не могли похвалитися працівники місцевого медпункту. Кілька років тому у мене стався тепловий удар і я, звернувшись до чергової бригади лікарів, отримала максимально кваліфіковану допомогу, в цьому ж році, коли одному з наших камрадів стало погано (через зневоднення піднявся тиск і почався сильний головний біль), лікарі не могли запропонувати нічого, крім поради "знайти спокійне тихе місце і попити води". У підсумку мені довелося самостійно слідкувати за їхньою роботою — попросити виміряти тиск і дати хоч якісь ліки, не кажучи вже про банальну склянку води, яку працівники швидкої також не спромоглися без підказки запропонувати. Що стосується інших претензій, які найчастіше можно зустріти в інтернеті, то тут варто відзначити відсутність одноденних квитків у продажу до початку фестивалю. Пост про такі квитки з'явився лише в останній день BA.

Незважаючи на деякі мінуси, цьогорічний Brutal Assault, як і раніше, порадував відвідувачів своїми головними складовими, заради яких варто хоч раз відвідати цей фестиваль, а саме — чудова локація і місце проведення івенту, відмінний музичний склад і програма фестивального дозвілля, смачна їжа і напої (нехай і з помітно збільшеними у порівнянні з попередніми роками цінами), а також хороша організація.

Звіт — Anastezia
Переклад — Anastezia G. та Dan Thaumitan

Фото — Dmythro, Anastezia